Кустурица и Терзић лауреати

Агенције
Кустурица и Терзић лауреати

Требиње - Прослављени филмски режисер Емир Кустурица добитник је награде “Светозар Ћоровић” за збирку приповједака “Сто јада”, док је награда “Владимир Ћоровић” додијељена Славенку Терзићу за књигу “Стара Србија-Драма једне цивилизације”, одлучио је жири.

Жири у образложењу наводи да се књига Емира Кустурице издвојила јер несумњиво свједочи о привржености традицији живог херцеговачког приповиједања, те што тривијалне животне околности из прохујалих времена изузетно успјешно оживљава искуствима једне познате филмске школе.

“Тако је живот једне средине, захваљујући нарочитој техници монтаже атракције, умјетнички учињен занимљивијим и тематски је оплемењен”, наводи се у образложењу жирија.

Образлажући одлуку за додјелу награде “Владимир Ћоровић”, жири је истакао да је тема о којој Терзић пише од изузетног значаја за разумијевање српског народа у 19. и 20. вијеку, напомињући да је подједнако важан и синтетички приступ њеној обради за који се Терзић опредијелио.

“Цјеловит поглед на историју простора старе Србије /Рашка, Косово и Метохија, Скопско-тетовска област/ - држава у чијим се границама она налазила, друштва које ту вијековима живи, институција које мукотрпно настају, а лако бивају разорене, нација које се боре за моћ и опстанак, умногоме је обогатио веома скромна постојећа знања”, наводи се у образложењу.

Петнаести “Ћоровићеви сусрети писаца” и “Научни скуп историчара” биће одржани од 19. до 22. септембра у Билећи и Гацку.

Организатори манифестације су одбори “Просвјете” у Билећи и Гацку, а покровитељи општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана