Кустурица, Гојковић: ”Кустендорф” је фестивал слободног филма без политичке и идеолошке затрованости

Срна
Кустурица, Гојковић: ”Кустендорф” је фестивал слободног филма
Foto: Taнјуг | Кустурица, Гојковић: ”Кустендорф” је фестивал слободног филма

БЕОГРАД - Прослављени режисер Емир Кустурица истакао је да је “Кустендорф” фестивал слободног филма, на који долазе људи из цијелог свијета, без хипотеке политичке идеологије и идеолошке затрованости.

Кустурица, који је оснивач међународног филмског и музичког фестивала “Кустендорф”, рекао је да му је драго што на фестивал долазе људи из цијелог свијета, посебно због тога што се на овом подручју фестивали ограничавају углавном на регионалну сарадњу.

Он сматра да је једини језик који филм успоставља универзални свјетски језик и да би требало прескакати регионално, а успостављати такмичење и бирати најбоље филмове из цијелог свијета.

“Због таквих идеја да је регионално важно, а свјетско није, Румуни су испред нас у кинематографији једно десет до 20 година, али због тога што тематски и формално прате своје импулсе, а не амерички и већ изанђале моделе, који врло лако улазе у Србију и постају плијен оних који постају ето тако редитељи”, рекао је Кустурица на конференцији за новинаре у Београду.

Кустурица је истакао да фестивал треба да говори о слободном филму, а не о надзорним камерама које преносе реалност у најсуровијој форми.

Он је као главни проблем филмаџија и младих аутора навео аутоцензуру и зависност од неких страних фондова.

“Сви ти фондови у суштини креирају естетику тих филмова. Највећи проблем српског филма је управо у томе што је уведена такозвана аутоцензура у којој новац добијају они који мисле отприлике онако како је замислио трансатлантски мост или неки њемачки фонд и џенерал Маршал план, који давањем средстава одређују и циљ”, додао је прослављени режисер.

Кустурица је рекао да су раније увијек постојали критичка дистанца и интелектуалци и филмски радници који су имали врло јака политичка увјерења и који су се дистанцирали од званичне политике и имали право да говоре о слободи, а сад је преко Холивуда дошло до “суше” у којој критичка дистанца уопште не постоји, а све је изгланцано као у шопинг молу.

Он је рекао да филмови који су на “Кустендорфу” немају, срећом, ту канџију, тај бич изнад себе и зато су свјежи и имају критичку дистанцу, пружају могућност да се човјек, захваљујући умјетности, и узбуди.

 

Кустурица се осврнуо на термин у српској јавности “популиста”, наводећи да га је увела елита и да се користи врло рогобатно, а значи “народњак”, те да свако ко се домогне идеје да брани свој народ, буде од неке “елите” означен као популиста, што је потпуно погрешно и глупо.

“Ако будете у будућност користили ријеч жпопулистаж, слободно то ставите уз моје име. Јер, бити популиста, уопште није лоше”, рекао је Кустурица, наводећи да је данас у свијету просвјетитељство добило “отказ” и више не постоји, јер је либерални капитализам кроз различите фазе укинуо просвјетитељство и нема више те просвјетитељске идеје.

Кустурица је рекао да сада ти глобалисти прелазе на дигитално управљање и покушавају да “популисте” усмјеравају кроз притиске које праве путем садржаја са телефона до филмова.

“Пропаганда и аутоцензура су се удружиле и производе ново стање у којем индивидуа и слобода уопште нису важни, него пројекти. Глобалисти све очигледније покушавају да заузму свијет преко корпорација и поробљавају читаве народе. А ми популисти још увијек вјерујемо у функције просвјетитељства, за разлику од представника либералног капитализма који то крше”, додао је Кустурица.

Он је рекао да је елита у језику довела до промјене гђе се популизмом назива све оно што човјек ради за свој народ, те да изгледа да послије Давоса следује још један корак ка дигитализацији, односно дигиталном затвору.

“Сви у народу који су против идеје неуролинкова за праћење људи, они су сви популисти. Рецимо ја”, навео је Кустурица.

Кустурица је рекао да ове године, због рестрикција и финансијске немогућности, неће бити музичког садржаја на фестивалу, а да ће можда на крају бити неки концерт, док ће идуће године покушати да то преформулишу и направе нови додатак фестивалу.

Министар културе Србије Маја Гојковић рекла је да је фестивал “Кустендорф” посвећен исконском, правом занатском филму и да је постао један од најважнијих регионалних, али сигурно и један од најбољих фестивала у свијету.

“Фестивал привлачи велику пажњу јер је без оних великих спектакл филмова, као што је жБарбиж, али ће зато поклоници филмске уметности моћи да уживају у делима великих мајстора кинематографије. Овај фестивал открива младе ауторе, слави уметност и не размишља о комерцијалном”, рекла је Гојковићева и додала да ће публика на фестивалу уживати у правом филму.

Овогодишњи међународни филмски и музички фестивал “Кустендорф” биће одржан наредне седмице од уторка, 23. јануара до суботе, 27. јануара, у Дрвенграду на Мокрој Гори, а у такмичарском програму наћи ће се 17 изабраних краткометражних филмова.

Главни гост биће италијански редитељ Матео Гароне, а ове године фестивал неће имати музички дио, због рестрикција и финансијских немогућности.

За “Златно”, “Сребрно” и “Бронзано јаје”, као и за награду “Вилко Филач” за најбољу филмску фотографију такмичиће се аутори из Србије, Аустрије, Финске, Грчке, Пољске, Шведске, НЈемачке, САД, Египта, Мексика, Узбекистана, Сјеверне Македоније, Индије, Чешке, Хрватске и Русије.

Фестивал ће бити одржан у организацији продукцијске куће “Раста интернешнел”, а под покровитељством Министарства културе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана