Кустурица: Фердинанд је рукама давио срндаће

Блиц.рс
Кустурица: Фердинанд је рукама давио срндаће

Филмски и музички фестивал Кустендорф почиње сутра, а домаћин овог догађаја за „Блиц" ексклузивно открива један детаљ који ће бити виђен на отварању.

- Поред тога што ће отварање бити спектакуларно, у смислу да историју претвори у кореографију, биће приказана реконструкција сарајевског атентата, а акценат ћу ставити на крвожедност аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда - најављује Емир Кустурица.

Редитељ с Мећавника, проучавајући Фердинандову прошлост у настојању да чињенице супротстави покушајима ревизије историје у години када се обиљежава вијек од почетка Великог рата, нашао је податак да је несуђени насљедник царске круне био страствени ловац, али...

- Волио је да животиње које рани у лови лично удави. Нашао сам причу да је у шумама око Лондона, у ловачком походу 1912, пушком у леђа изнад задњих ногу погодио срндаћа. Рањена животиња се трзала, а он је, крволочни господин Фердинанд, престолонасљедник аустроугарског двора, пришао немоћном срндаћу и задавио га голим рукама - прича Кустурица, ипак не одајући како ће изгледати тај игроказ у суботу увече унутар капија Мећавника.

Тек, каже он, перформанс ће пратити диско музика 70-их година и валцер „На лепом плавом Дунаву".

- Зашто? Зато што су сви велики историјски догађаји заправо једна велика ултимативна режија - наводи редитељ.

Предстојећи Кустендорф, оцјењује он, биће најбољи од свих пређашњих „јер ће од 18. до 23. јануара на Мећавнику бити највећа концентрација добрих аутора и одлична селекција студентских филмова".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана