Кустурица донирао новац за подизање споменика Радовану Белом Марковићу

Срна
Кустурица донирао новац за подизање споменика Радовану Белом Марковићу

БЕОГРАД- Прослављени филмски режисер и писац Емир Кустурица одрекао се новчаног износа књижевне награде "Радован Бели Марковић" од 120.000 динара /1.000 евра/, који је донирао за израду и постављање споменика српском књижевнику Радовану Белом Марковићу и његовој супрузи Емилији на градском гробљу у Лајковцу.

Књижевну награду која носи име једног од најзначајнијих савремених српских писаца, коју додјељује Библиотека "Радован Бели Марковић" у Лајковцу, Кустурица је добио у октобру прошле године за роман "Видиш ли да не видим" у издању Српске књижевне задруге.

Директор лајковачке библиотеке Снежана Шкорић рекла је за "Вечерње новости" да је ово племенит гест свестраног умјетника Емира Кустурице, чији се значај у свјетским размјерама огледа на професионалном пољу једнако као и у људскости.

"Племенити чин Емира Кустурице је још један израз дубоког поштовања према лику и делу Радована Белог Марковића", навела је Шкорићева.

Књижевник Радован Бели Марковић преминуо је прије двије године у свом стану у Лајковцу, гдје је живио и стварао.

Добитник је готово свих најзначајнијих књижевних награда и признања у Србији.

Био је почасни грађанин Лајковца, а лајковачка библиотека која однедавно носи његово име прије двије године је по његовом имену установила награду за роман, приповијетку или збирку приповједака на српском језику у знак сјећања на великог писца.

Први добитник овог признања била је Славица Гароња за књигу "Шапати Мале Влашке".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана