Кустурица: Долазе - Фархади, Аријага, Бежо, Сорентино, Озон...

Aгенције
Кустурица: Долазе - Фархади, Аријага, Бежо, Сорентино, Озон...

Београд - Прослављени српски режисер Емир Кустурица најавио је да ће на овогодишњем Кустендорфу као гости и учесници фестивала бити присутни ирански редитељ, "оскаровац", Ашгар Фархади, чувени сценариста Гиљермо Аријага, те аргентинска глумица Берениз Бежо.


На Фестивалу ће гостовати и редитељи Паоло Сорентино, Александрос Авранас, Јуриј Биков, Франсоа Озон и Ђанфранко Рози.

Српски редитељ и сценариста Срђан Кољевић биће члан жирија за кратке филмове такмичарске конкуренције, којим ће предсједавати Бежоова.

Признање "Вилко Филач" за најбољу фотографију додијелиће Јануш Камински и Јан Малирж.

У програму "Нови аутори" биће представљено остварење "Драган Венде – Западни Берлин" и "Мали Будо" Данила Бећковића.

У такмичарској селекцији учествоваће филмови 15 малих аутора из Израела, Србије, САД, Сингапура, Француске, Пољске, Мексика, Јужне Кореје, Кине, Словачке и Ирана.

Кустурица је на прес-конференцији у Београду истакао да је идеја фестивала "Кустендорф", који ће бити одржан од 18. до 23. јануара на Мећавнику, да окупи ауторе са свих меридијана који су руковођени искључиво умјетношћу, а изван сваке актуелне политике.

"Тајна овог фестивала је то што правимо селекцију која сеже од Сингапура до Сјеверне Америке, од Кине до Јужне Африке. Највећи дио новца се троши на путовања, како би се обезбиједило учесницима фестивала да допутују у Србију из различитих дијелова свијета и како би се одржавао интернационализам фестивала", рекао је Кустурица.

Он је напоменуо да посебан простор на овогодишњем фестивалу дају пројекцији чувеног филма Боба Фоса - "Кабаре", јер он указује на нешто што постаје све актуелније: растући нацизам и фашизам у свијету.

"Изабрали смо филм 'Кабаре', у коме је фино исцртано како се људи полако навикавају на нарастајући нацизам", рекао је Кустурица.

У оквиру фестивала биће приказано низ филмова који представљају америчку кинематографију седамдесетих година 20. вијека која је, према Кустуричиним ријечима, имала пресудан утицај на његов умјетнички израз.

Као посебно значајно, Кустурица је истакао предавања која ће пратити фестивал, и која ће проговорити о правој умјетности и о оним појавама које је деградирају, какви су - ријалити програми.

"Спремамо предавања која ће да установе како су то била чедна и невина времена. Јер кад се, на примјер, филм 'И коње убијају, зар не?' стави поред "Великог брата" и "Фарме", онда може да се уочи до које се мјере човјек деградирао", рекао је Кустурица.

Он је захвалио Министарству културе Србије које је препознало значај фестивала и финансијски га подржало.

У музичком дијелу програма наступиће француска звијезда Заз, а осим ње свираће и бенд "Мостар севдах реунион", "Махала Раи банд" из Румуније, "Рибља чорба", те Емир Кустурица и "Но смокинг оркестра".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана