Кустурица: Билећа - расадник филмских стваралаца

Срна
Кустурица: Билећа - расадник филмских стваралаца

Билећа - Прослављени филмски режисер Емир Кустурица рекао је да је Билећа расадник филмских стваралаца, мјесто које има своје оскаровце и људе који у сваком смислу завређују велику пажњу јавности, напомињући да је то један од разлога што је херцеговачка премијера његовог филма "На млијечном путу" управо у овом граду.

Кустурица, који се на данашњој конференцији за новинаре појавио у друштву српске глумице Слободе Мићаловић и начелника општине Билећа Миљана Алексића чије је појављивање у филму изазвало велику пажњу, рекао је да је ова премијера почетак једног великог и искреног пријатељства са овдашњим људима.


"Потребно је осавременити бисокоп у Билећи како би филмске пројекције убудуће биле саставни дио живота Билећана", рекао је Кустурица.

Говорећи о "првим глумачким корацима" Миљана Алексића, коме је повјерио једну од улога у свом филмском остварењу, и то управо са филмском дивом Моником Белучи, Кустурица је рекао да, када би радио неки филм у коме би требало глумити начелника општине, то би, без икакве сумње, био Миљан.

"Његов глас и појава су нешто посебно и тврдим да не постоји ниједна улога на свијету коју, као и Павле Вуисић, не би могао да одигра", истакао је Кустурица.

Он је додао да је пријатељство са Миљаном резултирало многоструком добити за филм јер је његова појава била значајна у кључном моменту остварења.

Кустурица истиче да има способност да око себе сабира посебне људе, па су тако и сви глумци из Билеће и Требиња оставили печат у филму.

Алексић је у шали рекао да никада неће одбити ниједну улогу коју му понуди Кустурица, те да није радио са захтјевнијим редитељем.

"Ово глумачко искуство за мене је било нешто ново и надам се да ће Куста у нашу Херцеговину поново доћи са неком добром идејом за филм и да ћу добити мало више простора", додао је Алексић.

Глумица Слобода Мићаловић рекла је да се у Херцеговини осјећа као на свом терену и да се радо враћа у ове крајеве, гдје је провела посљедња три љета снимајући филм "На млијечном путу".

Начелник Билеће Миљан Алексић уручио је поклоне гостима, а Кустурица је, по старом српском обичају, од пријатеља из Гацка добио торбу у којој су се налазили овчија плећка, чанак са кајмаком, сир из мијеха, ракија, мед и "Политика" из 1991. године.

Филм "На млијечном путу" вечерас у 21.00 часће биће приказан у Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана