"Кустендорф" од 13. до 18. јануара на Мећавнику

Agencije
"Кустендорф" од 13. до 18. јануара на Мећавнику

Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" биће одржан од 13. до 18. јануара наредне године у Дрвенграду на Мећавнику.

Оснивач и умјетнички директор фестивала, редитељ Емир Кустурица рекао је да ће се такмичарски програм 13. фестивала састојати од 21 филма домаћих и страних аутора.

- За фестивалске награде "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје" такмичиће се филмови младих режисера из Кине, Румуније, Бјелорусије, Мађарске, Бугарске, Украјине, Швајцарске, Србије, Израела, Шпаније, Пољске, Ирана, Хрватске и Француске - навео је Кустурица.

Према његовим ријечима, идеја је да ово буде фестивал редитеља и да се концентрише на те ауторе који пролазе један тежи период у развоју филмске умјетности.

Он је у Београду на конференцији за новинаре у Министарству културе и информисања Србије, које је покровитељ Фестивала, рекао и да су на конкурс стигла 772 филма.

- Међународни жири Фестивала чиниће италијански редитељ, писац и продуцент Паоло Вирци, француски писац и сценариста Тонино Бенаквиста и шаховски велемајстор Владислав Ткачијев - рекао је Кустурица.

Награду за најбољу фотографију "Вилко Филач" додијелиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

- Ретроспектива великана биће посвећена редитељу Пуриши Ђорђевићу, као и италијанском редитељу Паолу Вирцију - рекао је Кустурица.

Он је навео да ће у категорији "Нови аутори" бити представљена нови филмски умјетници, међу којима и Милена Грујић из Србије са филмом "А.С./25/", и Мигела Анхела Моулете из Перуа са филмом "Сви смо ми морнари".

Према његовим ријечима, у тој категорији је и филм "Од сутра почињем да" Ивана Марковића и Вуа Линфенга који је снимљен у копродукцији Србије, Кине и Њемачке.

У "Савременим тенденцијама" биће приказани филмови "Невидљив живот" редитеља Карима Ајнуза, филм "Синоними" редитеља Надала Лапида, филм "Језеро дивљих гусака" редитеља Дијао Јинана.

У тој категорији биће приказани и филмови у режији Мехдија Барсаоуија, филм "Живјети и пјевати" редитеља Џони Ма, као и филм "Умријећеш у двадесетој" Амжада Абу Алала.

Редитељи тих филмова биће и гости фестивала, а одржаће и мајсторске радионице.

У оквиру пратећег програма, биће приказан филм редитеља Иване Младеновић "Ивана Грозна", а током трајања фестивала у Андрићграду биће представљен избор радова из Куће легата под називом "Модерна".

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је на конференцији у Београду да је овај фестивал један од најзначајнијих културних догађаја који се током календарске године одржавају у Србији.

- Ова манифестација, у свој суштини некомерцијалног типа, обухвата велики број младих из цијелог свијета који се окупљају у предивном амбијенту Мећавника, гдје размењују искуства. Већ годинама је "Кустендроф" мјесто окупљања оног највриједнијег у креативном смислу што филмска умјетност са собом носи - нагласио је Вукосављевић.

Током фестивала, а након пројекција и радионица, наступиће руска група "Хетерс", састав из Сјеверне Македоније "Џамбо Агушеви оркестар", француско-румунско-пољски састав "Клик хир", као и "Дејан Петровић биг бенд" и "Лав хантерс" из Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана