Кустендорф: Нема успјеха без талента

Александра Маџар
Кустендорф: Нема успјеха без талента

Мокра Гора - И ове године "Кустендорф" је у центру пажње свјетских редитеља, сценариста и глумаца, који свакодневно пристижу на Мокру Гору да би своје знање и искуство подијелили са учесницима.

Овај догађај свјетских размјера постао је оаза за све оне који желе да виде и осјете како стварају врхунски стручњаци из свијета седме умјетности. Четврти пут на фестивал на Мећавнику стигао је директор Канског фестивала и института Лимијер Тјери Фремо. Одмах послије традиционалног дочека са погачом, ракијом и сољу, Фремо и Кустурица упутили су се у разгледање Мокре Горе из ваздуха, послије чега је одржао предавање учесницима у "Проклетој авлији".

Спилбергов сниматељ, а за многе и најобичнији човјек на свијету Јануш Камински говорио је о најобичнијим стварима. Добитник је два "Оскара", а са Спилбергом је, као директор фотографије, снимио и "Линколна", "Парк из доба јуре", "Индијану Џонса" и "Ратног коња". Када је ријеч о таленту и раду, он сматра да је за успјех једнако важно и једно и друго.

- Нема успјеха без талента, али нема га ни без рада. Снимање филмова је посао, али то је истовремено велика страст. Кад бисте само знали колика! Као и за сваки други посао, морате имати и одређене предиспозиције, али када крећем у снимање, мени је најважније да имам добру филмску причу - казао је Камински.

Овај значајан умјетник из свијета филма присјетио се и рада са Спилбергом.

- Био сам млади филмски стваралац и направио сам филм с Дајаном Китон. До тада сам снимио можда од шест до осам филмова. Стивену се то свидјело, допала му се фотографија, како сам радио, филмичност приче. Задовољство је радити с њим, он је невјероватан режисер - казао је Камински.

У такмичарском програму четвртог дана требало је да буду приказани филмови "Поставка", "Након зиме" и "Наша лоша зима", док је концерт групе "Махала рај банда" био резервисан за музички дио фестивала.

Поштовање

За филмове Емира Кустурице Јануш Камински је казао да су невјероватни и чудесни.

- Он у својим филмовима комбинује хумор и реалност, сарказам и трагедију овог необичног простора. Кустуричини филмови и идеје одлично комуницирају широм Европе, а популарни су и широм свијета. Волим његове филмове, због тога сам и дошао овдје, јер поштујем и њега и његов рад - истакао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана