Кустендорф мијења Балкан

Цвија Мркоњић
Кустендорф мијења Балкан

Мокра Гора - "Кустендорф" је врло важан фестивал за овај простор и он ће из године у годину расти и постајати све значајнији. Емир Кустурица давно је престао бити само редитељ. Он је сада онај који помјера ствари, утиче на политичка и друштвена збивања те активно мијења слику Балкана.

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" редитељ и музичар Никола Коља Пејаковић, који ће наступити са "Гробовласницима" у оквиру предстојећег Деветог међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф".

Фестивал почиње сутра увече свечаним отварањем у 19 часова на Мокрој гори, након чега ће бити приказан филм "Прича над причама" Матеа Гароне, а у оквиру програма "Савремене тенденције". Редитељ ће одржати и радионицу, а потом слиједи забава уз "Реинкарнејшн".

У суботу ће почети приказивање филмова из такмичарског програма, а вече ће завршити уз свирку "Коље и Гробовласника".

- Нисам никад био на "Кустендорфу" па чак ни у Дрвенграду. Не знам ни у ком простору тачно свирамо, али то ће сигурно бити жестока свирка и уживање како за нас, тако и за публику - казао је Коља и најавио да на прољеће или љето планирају и наступ у Бањалуци.

И ове године у Дрвенград ће се сјатити глумци и музичари, али и бројни надарени студенти филмских школа из цијелог свијета, а фестивал ће чинити више програмских цјелина.

Од око 400 кратких играних и анимираних филмова пријављених за учешће на фестивалу селектор такмичарског дијела Дуња Кустурица за главни програм фестивала изабрала је седамнаест филмова. Млади и афирмисани редитељи из Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине, Русије, Шпаније и Србије бориће се за јединствене награде "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје".

Овогодишњи такмичарски програм карактерише то што је већина аутора из источних земаља те веће присуство жена аутора, а Дуња Кустурица истиче да се приликом селекције водила естетиком и родољубивошћу.

- Нит која повезује филмове у овогодишњој селекцији садржана је у чињеници да се аутори више баве психолошким портретисањем ликова и њиховим унутрашњим превирањима него спољним околностима које одређују догађаје - истакла је Кустурица.

Нагласила је да су теме којима се баве млади аутори универзалне, од породичних и љубавних односа, одрастања, преко емиграције, сукоба између традиционалног и модерног свијета, инвазија на приватни живот у данашњем друштвеном систему.

"Ако једном видиш Марију" Иване Анастасовске, "Артун" Гудмундура Арнара Гудмундсона, "Град" Маше Шаровић, "Ружа ветрова" Косте Ристића те "Намо" Салаха Салехија само су нека од остварења која су се нашла у такмичарском програму.

У оквиру овогодишњег "Кустендорфа" млади академски сликар Марко Кусмук из Пала имаће прилику да представи своје радове. Његову 11. по реду самосталну изложбу у недјељу у Андрићграду отвориће режисер Емир Кустурица. Кусмук ће ликовној публици у Вишеграду представити 30 слика, уља на платну из циклуса "Лица и наличја", великог формата, које су настале у посљедње три године.

Концерти домаћих и страних музичких група и ове године употпуниће фестивал, који траје до 27. јануара.

Нова програмска цјелина

Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф", поред већ устаљених програма, такмичарски, "Савремене тенденције", "Ретроспектива великана", ове године има нову програмску цјелину под називом "Деколонизовање филма", а по идеји Дуње Кустурице. У оквиру овог програма биће приказани документарни филмови "Њемачка младост" Жан-Габријел Перија, "Капетан Томас Санкара" Кристофа Купелина и "О насиљу" Јорана Хуга Олсона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана