Кустендорф: Љубав према стварању филма

Александра Маџар
Кустендорф: Љубав према стварању филма

Мокра Гора - Други дан фестивала на највишем нивоу умјетности Кустендорфу обиљежила је пројекција филма Франсоа Озона "Млада и лијепа", послије које су продуценти филма Ерик и Николас Алтмајер одржали радионицу са радозналим студентима.

Млади поклоници седмој умјетности, који имају част да присуствују овом фестивалу, имали су у недјељу увече прилику да кроз причу браће Алтмајер упознају механизме производње филмова у Француској.

Ови продуценти довољно отворени за сарадњу и разговор са публиком нису имали табу тема, па су се у разговору дотакли питања адолесцентских, сексуалних, породичних односа и проституције.

- Неки продуценти имају повјерења у филмске ауторе, дају им одријешене руке и не укључују се у стваралачки процес. Волимо да радимо са основним елементима. Учествујемо у развоју сценарија од самог почетка, од нивоа тритмент. Због тога се на неки начин заљубљујемо једни у друге - подијелили су своје искуство са публиком браћа Алтмајер.

Када је ријеч о њиховом начину откривања квалитетних сценарија и аутора, они кажу да је за ту мистерију читавог процеса прављења филма кључно изабрати особу са причом која одговара њеном карактеру.

Николас Алтмајер указао је на значај аутентичности и искрености у процесу рада.

Младе сценаристе и режисере савјетовали су да не нуде продуцентима развијене и завршене сценарије, већ да их умјесто тога представе као кратке и концизне идеје.

"Кабаре"

Трећег дана фестивала у пријеподневним часовима приказан је филм "Кабаре" режисера Боба Фосија. Радња филма прати причу о Брајану, дипломцу Кембриџа, који се досељава у Берлин недуго прије доласка нациста на власт. Он бива опчињен раскалашном декаденцијом свијета у који је ступио, нарочито кабаретским представама у једном ноћном клубу. Са вајмарским Берлином упознаје га пјевачица из тог клуба Сели Боулс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана