Кустендорф фестивала: Отварање изложбе Марка Кусмука 24. јануара

Срна
Кустендорф фестивала: Отварање изложбе Марка Кусмука 24. јануара

Источно Сарајево - У оквиру деветог "Кустендорф фестивала", млади академски сликар Марко Кусмук са Пала представиће се у недјељу, 24. јануара, самосталном изложбом коју ће у Андрићграду отворити прослављени српски режисер Емир Кустурица.

Кусмук ће ликовној публици у "Каменграду" представити 30 слика, уља на платну, из циклуса "Лица и наличја", великог формата, које су настале у посљедње три године.

Ријеч је о Кусмуковој 11. самосталној изложби, а његови радови налазе се у колекцијама од Италије до Кине.

Изложба ће бити отворена до краја фебруара у галерији Андрићевог института "Лубарда".

У каталогу који прати ову изложбу, Кустурица је написао да је, гледајући Кусмукове слике, стекао први утисак да је ријеч о сликару који "необично снажном фигурацијом и цртачким дјеловањем подсјећа на оно што је управо у тој БиХ ваљало".

"Између неке лакоће и Магритовске комбинације у коју је лако улазио Љубовић, до доброг замаха који је имао Бербер, рекао бих оне графике које је нама пред очи донио Алексић, и када нисмо знали колико је популаран, а био је популарнији у Београду, него у Сарајеву. Значи, овдје имамо младог сликара који не само да нам је освјежио сјећања на бившу домовину, него нам је оно што је у њој, донио пред очи...", записао је идејни творац и оснивач Андрићграда.

Кустурица истиче да је "дивно што овај млади човјек са Пала синтетише једну врсту ликовног, односно умјетничког искуства које таман да је ишчезло и нестало у временима када је сликарство у Сарајеву било дио једног позитивног тренда, гдје су укрштани народи, укрштане нације, под добром контролом државе успијевали да и у сликарству, и у дугом и кратком филму, и у литератури, њедре с времена на вријеме добре ствари".

Ликовни критичари Александра Столић и Ивана Љубимировић примјећују да се у Кусмуковим дјелима "апстраховањем, рашчлањивањем и деструкцијом лица, јављају сегменти наличја, који се кроз цијели овај циклус, јављају као круцијална компонента".

Према њиховом виђењу, Кусмук на својим сликама, служећи се искуствима сопствене умјетничке праксе, разрађује унутрашње стање човјека, гдје експанзија боја преузима доминацију и наглашава психолошку садржину портрета.

Они поручују да изложба "Лица и наличја" "не представља модел пуке дескрипције, напротив, овај циклус настао је дубоко из унутрашњег доживљаја подсвјесних импулса самог сликара, који своје умјетничке концепте материјализује у медиј слике".

Тридесетједносгодиши Марко Кусмук дипломирао је 2007. године на Факултету ликовних умјетности у Сарајеву, магистрирао у Риму на Академији лијепих умјетности 2008. године. У 2011. години у Београду уписује Докторске уметничке студије, Факултет за уметност и дизајн, одсјек сликарство у класи професора Милоша Шобајића. Припрема одбрану докторске дисертације са радом/тезом под називом "Лица и наличја".

Самостални је умјетник, изражава се сликарством, скулптуром, графичким дизајном, а 2010. године Кустурица га је ангажовао на пројекту израде воштане фигуре Џоније Депа на Мећавнику.

Кусмук је колективно излагао на више од 40 жирираних изложби у земљи и иностранству /Кина, Италија Њемачка, Црна Гора, БиХ и Србија/, и аутор је више самосталних изложби у Италији, БиХ, Србији и Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана