Кустендорф: Аутори комуницирају кроз своје филмове

Приредила: Александра Маџар
Кустендорф: Аутори комуницирају кроз своје филмове

Мећавник - Француском редитељу Жаку Одијару уручена је Награда за будуће филмове, уз кратак омаж приређен у биоскопу "Проклета авлија", након чега је славни синеаста одржао радионицу за студенте и младе ауторе у Дрвенграду.

Уручујући Одијару награду, редитељ Емир Кустурица истакао је да је Одијар на истој линији борбе за ауторски филм као и фестивал "Кустендорф". Одијар је захвалио на награди, дирнут јединственим признањем, које је "специјално јер долази од Кустурице".

- Видјели смо много добрих филмова од овог човјека. Узгред, чиме се бавиш ових дана - упитао је Одијар Кустурицу.

Славни Француз истакао је да су се на "Кустендорфу" окупили сви они који воле филм.

- Имам осјећај да аутори комуницирају кроз своје филмове. Вјерујем да овдје има највише студената. Надам се да ћете правити добре филмове - рекао је Одијар након уручења награде.

Током радионице говорио је о свом филму "Дипан" награђеном прошле године "Златном палмом" у Кану, о раду са натуршчицима, музици, политичким порукама својих остварења, римејковима које би волио да сними.

Испричао је да је идеју за "Дипан" добио је прије четири-пет година током снимања "Пророка" и желио је да сними нешто другачије, са глумцима који нису Французи, јер када погледа кроз прозор свог стана у Паризу, како каже "не види само бијелце".

Одлучио се за причу о некадашње војнику, младој жени и дјевојчици који се претварају да су породица, како би побјегли из грађанског рата у Шри Ланки и завршавају у стамбеном блоку надомак Париза.

- Питао сам се како ћу снимати са њима када не говорим тамилски, али сам схватио да није потребно да их разумијем да бих снимио филм. Требало је само да им вјерујем, да вјерујем њиховом погледу - рекао је Одијар, додавши да му је главни "глумац" у једном тренутку рекао да је "прича филма заправо прича његовог живота".

Заједница из Шри Ланке која живи у Паризу је на почетку била неповјерљива према Одијару и филму, али заправо су касније били захвални што је испричао њихову причу.

Редитељ је рекао и да воли филмове у којима тишина говори више од ријечи, када човјек и жена комуницирају без ријечи. На питање ком жанру припада "Дипан", Одијар је одговорио да не зна.

- Као гледалац могу да препознам какав ће филм бити, па онда промијеним реплике и направим од њих нешто друго. Играо сам се са жанром, филм почиње као ратни, онда се претвара у документарни филм о имигрантима, па у гето филм, а затим постаје љубавна прича - објаснио је Одијар.

Режисер каже да када почиње рад на филму, не креће од социјалних и политичких елемента, јер они не дају форму, потребно му је нешто реално. Додао је и да као сценариста размишља првенствено о типу јунака, а затим и томе шта ће њега направити јунаком у очима гледалаца.

Одијар је рекао и да би волио да сними римејк филмова "Фингер" и "Хонеџмоон Киллерс", и подсјетио да у САД раде римејк његовог остварења "Пророк", али да га то "не занима".

Овај филм посјетиоци су имали прилику да погледају јуче ујутру у оквиру програма "Ретроспектива великана".

Послијеподне је било резервисано за филм "О насиљу" Јорана Хуга Ослона, а у 17 часова требало је да буде приказан филм Паола Сорентина "Младост". Послије напорног и креативног дана учесници, гости и посјетиоци требало је да уживају у концерту Адама Стинга.

Изложба "Лица и наличја"

Изложба слика академског сликара Марка Кусмука под називом "Лица и наличја" отворена у галерији "Лубарда" у Андрићграду.

- Ово је за мене велика ствар јер је Емир Кустурица изразио жељу да са својим сликама пропратим "Кустендорф" и да моја изложба буде саставни дио тог фестивала - рекао је Кусмук.

Програм за уторак

(сатница)

- 10. 30 "Аделхајд" Франтишек Влачил

- 14 "Немачка младост" Жан-Габријел Перио

- 17 "Благо" Корнелију Порумбоју

- 21 такмичарски програм

- 24 концерт оркестра Дејана Лазаревића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана