Куста и дјеца играју фудбал под платанима

Ратомир Мијановић
Куста и дјеца играју фудбал под платанима

Требиње - Трг слободе у Требињу јуче је поново оживио захваљујући камерама, статистима, али и десетинама знатижељника који су посматрали наставак снимања филма "На млијечном путу" редитеља Емира Кустурице.

Филмска екипа вриједно је радила цијели дан под крошњама стољетних платана, а Кустурица, који тумачи главни лик, обучен као монах снимао је сцене са дјецом статистима. Прослављени редитељ неуморно је играо фудбал са одушевљеним малишанима.

Познат по прецизности и перфекцији на филмском сету Кустурица је понављао сцене које је снимио прије готово годину, када је и почео рад на овом играном остварењу, такође на југу Републике Српске. Често погледа упртог у небо, он је у потпуности концентрисан на своју филмску ролу.

Док поједине сцене снимају и по неколико пута, камере се готово ритмично подижу и спуштају, а паузе кратко трају. Међутим, стрпљење не издаје Кустурицу и његову екипу, али ни све остале учеснике. Чак и случајни пролазници пажљиво посматрају сваки детаљ.

Снимање ће послије 28. јуна бити настављено у близини средњовјековног града Клобук.

- Ту ће бити постављена кућа Божовића у којој живи љепотица која се заљубљује у монаха, а касније њих обоје прогањају тројица плаћеника светећи се домаћину. Најважније од свега је да је филм "На Млијечном путу" прича о рату, али у суштини говори о човјеку и његовој духовности - каже Кустурица.

Ријеч је о остварењу које је подијељено у три дијела: причу о змији, причу о љубави и причу о монаштву. Филм, како је раније рекао Кустурица, носи поруку да "ако не буде доброте, једног дана неће имати шта да окреће земљину осу".

Прича о змији прати човјека коме метак пробија мањерке које носи на магарцу. Из тога потече млијеко на камен и он док чека да се смири пуцњава примијети како змија пије то млијеко. Интересантно је да се она касније стално враћа на исто мјесто и пије млијеко. Док се приближава крај рата, сада већ велика змија омота се око јунака филма. Када се он ослободи и дође у село види да су тамо сви убијени па се испоставља да га је наизглед опасна животиња спасила.

У Требиње ће почетком јула доћи славна италијанска глумица Моника Белучи и српска глумица Слобода Мићаловић, које су дио филмске екипе.

Статисти

У снимању филма учествују и бројни статисти са југа Републике Српске.

- Вјерујте да сам се пријавио да будем статиста из чисте знатижеље. Хтио сам да из прве руке видим како Емир Кустурица снима филм - каже један од требињских статиста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана