Културно-модна манифестација "Creative & Fashion Industry" отворена у Бањалуци

Миланка Митрић
Културно-модна манифестација "Creative & Fashion Industry" отворена у Бањалуци

Бањалука - Модном ревијом дизајнера Марка Фехера у концертној дворани Банског двора у Бањалуци вечерас је отворена прва културно-модна манифестација "Creative & Fashion Industry".

Фехер је казао да је ријеч о наставку његове колекције, коју је започео у Холандији, у Мастрихту, гдје је десет дизајнера из цијеле Европе радило заједно на пројекту, којим су причали о бунту који осјећају према Европи, и о бунту уопште.

- Тамо сам причао о томе како сматрам да је Босна лоше третирана од стране Европске уније, сада овдје причам како ми лоше третирамо једни друге, па зато нас и други третирају тако - казао је Фехер и додао да ће колекција бити шира, те да је ово у ствари њен први дио.

Према његовим ријечима, овакви догађаји су битни, прије свега да укажу на неке важне факторе које треба побољшати. Како је рекао, је географски положај БиХ идеалан и могли бисмо да радимо више него што тренутно радимo, те самим тим и имамо више.

- Презатворени смо, моду доживљавамо искључиво као умјетност, а не привредну грану, а мода заправо јесте привредна грана. Узмимо само за примјер једну Британију која годишње зарађује милијарде или Шпанију. А и ми имамо идеалне услове да то радимо. Имамо савршена поља која вапе празна, на којима се не узгаја ни лан ни било шта друго. Много губимо. Ово није вече гдје ја треба да прикажем нешто лијепо, што ће неко сутра да купи, ово је вече да ја искажем свој бунт, да кажем шта ми смета, шта ме нервира и шта можемо другачије. То би требало тако да функционише, треба да уважимо и чујемо једни друге, а не да оспоравамо једни друге - закључио Фехер.

Исте вечери представљен је и нови бренд мушких и женских торби "Šurlan Bags - Art of Choice" заједно са одјевним комадима грчке дизајнерке Катерине Вамваке и њеног бренда "gaffer&fluf".

"Šurlan Bags - Art of Choice" је прва модна колекција компаније МОДА д.о.о. из Бањалуке. Ова компанија од 1986. године у свијету моде дјелује на међународном нивоу, кроз производњу и извоз широког асортимана висококвалитетних производа од коже. Иза овог бренда стоје Никола Шурлан и Драган Балабан.

Прво вече затворено је промоцијом дизајнерке из Загреба Моране Крклец и истоименог бренда одјеће, који је на хрватској модној сцени присутан већ више од 10 година.

Она је представила актуелну колекцију  за љето/зиму ове године, а истакла је да јој је драго што је имала прилику да учествује на оваквом догађају.

- Битно је свако представљање, и важно је учестовати на оваквим догађајима, гдје можемо да представимо свој рад, а и да пружимо подршку људима који су се одлучили на подухват организације једног оваквог догађаја - рекла је она.

како додаје, врата многима су данас широм отворена  и само треба бити спреман у правом тренутку.

- Треба бити спреман направити неке кораке, трудити се и радити - додала је она.

Након ревија, у оквиру "Showrooma" посјетиоци су имали прилику да виде радове дизајнера из региона, али и умјетника из Бањалуке који се баве израдом накита и предмета од коже.

Друго вече манифестације сутра у 20 часова започеће ревијом познате дизајнерке Невене Ивановић и њеног бренда "Нео дизајн" из Београда. Ивановићева ће у Бањалуци премијерно представити треће издање колекције "Окинео".

Након њене ревије биће одржана ревија дизајнерке Миранде Калудис из Цириха, која ће своју колекцију представити заједно са дизајнерком Нином Јун, такође из Цириха. Друго вече и ревијски дио програма затвориће креације дизајнерке Маре Данз, такође из Цириха. Она ће се представити колекцијом "Ако нас не пустите да сањамо, нећемо вас пустити да спавате".

"Showroom" другог дана биће отворен у 17 часова, а улаз је слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана