Културњаци у минусу 1.700.000 марака

Александра Маџар
Културњаци у минусу 1.700.000 марака

Бањалука - Направили смо прелиминарну процјену штете у институцијама културе које је погодила поплава и она је врло скромна у овом моменту – 1.700.000, а процјена је рађена у тренутку ванредне ситуације.

Рекла је ово помоћник министра за културу у Министарству просвјете и културе Републике Српске Ирена Солдат Вујановић на састанку директора регионалних музеја одржаном јуче у Музеју Републике Српске у Бањалуци.

- Састали смо се директорима да видимо шта се десило у погледу штета у поплављеним подручјима. Музејска дјелатност мора се припремити за одбрану од било које штете.  Да би се то десило ми ћемо сад да ажурирамо све њихове правилнике. Морамо направити план како би се у будућности отклонило што више посљедица од страдања не само објекта већ и музејских збирки и фондова који су годинама скупљани и чувани - истакла је Солдат Вујановић.

На састанку је био и директор Регионалног музеја Добој Небојша Драгојловић који је са својим радницима успио спасити комплетну сталну поставку за само петнаест минута.

- Поплављена штета је 0, кад кажем то мислим да ниједан документ није уништен, а што се тиче материјалне штете она је знатна. Ми немамо правилник за функционисање у таквим ситуацијама и надам се да ће и овај састанак допринијети систематизацији и усмјеравању нас као стручњака и уопште институција за функционисање у таквим условима - казао је Драгојловић.

Домаћин састанка директор Музеја РС Нада Пувачић истакла је да је потребно направити план активности како да се реагује у ванредним околностима.

- Обавеза  у мирној ситуацији је обилазак депоа, редовни контакти, процјена ризика и влаге. У свијету постоји низ институција које су већ апсолвирале све теме када су у питању ванредне ситуације. Нас је затекла, иако су људи добро реаговали - објаснила је она.

Музеј Републике Српске треба да направи тимове, јер су, како каже Пувачићева, кадровски најјачи.

- У тимовима треба да буду кустоси, рестауратори, конзерватори, препаратори да обиђу терен и виде у каквом се стању налазе установе које су биле поплављене. Ако немамо опрему, мјераче температуре, обучене људе, онда је инстиктивно реаговање једини начин да се нешто спаси - сматра Пувачићева.

О овој теми говорила је в.д. директора Музеја савремене умјетности РС и предсједник националног комитета ICOM у БиХ Сарита Вујковић.

- У овој ситуацији је јако важно да се међународна стручна јавност обавијести о свему што се десило током поплава у нашој земљи и штети која нас је задесила. Организација ICOM има стално радно тијело Савјетодавни музејски комитет који се налази при UNESCO-у у Паризу. Планирали смо регионалну музејску радионицу која би била везана за питање ванредних ситуација и што може да се деси у будућности - каже Вујковићева.

Књига у Ноћи музеја

Традиционална међународна манифестација "Ноћ музеја" биће одржана сутра у Музеју РС у Бањалуци. Сви учесници и посјетиоци могу донијети по једну књигу из кућне библиотеке које ће Музеј РС доставити библиотекама у поплављеним подручјима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана