Културни пејзажи музејског блага

М. П. - С. Та.
Културни пејзажи музејског блага

Приједор, Бањалука - Вајарском радионицом за дјецу са потешкоћама у развоју Музеј Козаре у Приједору обиљежио је 18. мај, Међународни дан музеја, а ова институција, као и Музеј савремене умјетности Републике Српске и Музеј Републике Српске у Бањалуци се интересантним програмима спремају за обиљежавање Европске ноћи музеја, 21. маја.

Тако ће заинтересовани у Музеју савремене умјетности РС од 20 до два часа иза поноћи моћи погледати актуелне изложбе и то "Нову религију" Дејмијена Херста и "Повратак на Мјесец. Кратка историја будућности", док је у Каменој згради у тврђави Кастел постављена изложба "На путевима модернизма. Мисирлић, Симић, Ћурић и Штаљо".

Музички програм у Музеју савремене умјетности РС почиње концертом бенда "The Best Beat" из Београда, који представљају трибјут бенд култним "Битлсима", а наставља се DJ сетом домаћег двојца "Gents" и наступом британског Dj-а Хамилтона.

У оквиру манифестације, коју су подржали фестивал "Егзит", компаније "м:тел" и "Молсон корс", као и "British Council", америчка амбасада у БиХ уз Министарство просвјете и културе РС и град Бањалуку, биће додијељене награде ученицима који су слали радове на конкурс "Како изгледа ваша будућност?".

Музеј Козаре у Приједору за своје суграђане у Ноћи музеја припремио је изложбе: "Стари занати", "Трагови наших предака" и "Козара, споменик слободе", те музички програм за који је задужен џез састав из Бањалуке "Moondance".

Музеј РС

Музеј Републике Српске ће и ове године уз подршку Хипо Алпе Адрија банке а.д. Бањалука обиљежити Ноћ музеја. Програм почиње 21. маја од 18 часова, а креираће га 120 учесника, школске дјеце, студената и пријатеља музеја. Посјетиоци ће имати прилику да разгледају све поставке музеја, међу којима и изложбе "Небески ловци", "Кићење" и "Змијањски вез" уз стручно вођење, те да учествују у креативним радионицама и базару, а за музички дио задужени су Градски тамбурашки оркестар, те Алберт Савић и "The Invisibles".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана