Културни центар Србије у Паризу слави 50 година

Танјуг
Културни центар Србије у Паризу слави 50 година

ПАРИЗ,- Културни центар Србије у Паризу саопштио је данас да ће 50 година свог постојања обиљежавати од 26. маја ове године до 26. маја 2024. године.

"Како су велики јубилеји увек повод за ретроспекцију, али и за иницирање нових изазова и инспирација, Културни центар Србије ће се током програмске сезоне 2023/2024. сећати оних који су били део дуге и богате историје овога места, али ће представити и визију своје будућности", наводи се у саопштењу.

Како је наведено, годину јубилеја обележиће нови визуелни идентитет, који потписује дизајнер Славимир Стојановић Футро, нови сајт и "јака програмска сезона уз велике међународне пројекте сарадње".

Културни центар Србије је саопштио да ће обележавање јубилеја почети 26. маја отварањем изложбе "Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“, коју организују у сарадњи Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске из Новог Сада под покровитељством Министарства културе Србије.

На изложби ће бити представљени Шумановићеви радови из Галерије Матице српске и из Спомен-збирке Бељанског, као и видео анимације слика "Доручак на трави" и "Пијана лађа", а поставка ће бити употпуњена посебним видео сегментом са важним примерима сликарства Шумановића и његових узора и савременика, каже се у саопштењу.

Из Културног центра је истакнуто да ће изложба ауторке Милане Квас, управнице Спомен-збирке Бељанског, до 23. јуна представити "најновије резултате истраживања који показују Шумановићеву повезаност са француском културом и интернационалном париском сценом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана