Култура опстаје и у најтежим временима

Миланка Митрић
Култура опстаје и у најтежим временима

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Међународни фестивал малих сцена и монодрама у Источном Сарајеву, своје 25. издање доживио је у пандемији, а од самих почетака одржава исти циљ – да његује дух позоришта каква год времена била.

Јубиларно издање фестивала ове године због пандемије вируса корона одржава се у мањем обиму, те је тако планирано да током три дана буду одигране три представе и три монодраме, а први пут публици је омогућено да гласа, односно да изаберу најбољу представу и монодраму, те да погледа представе онлајн, с обзиром на то да је број посјетилаца ограничен на 30.

Фестивал је отворен монодрамом “Едит Пјаф”, ауторским пројектом Ђурђе Вукашиновић. У питању је кабаретска представа, посвећена француској шансоњерки Едит Пјаф, и кроз музику, игру и пјевање приказује њен лик, дјело и њену судбину.

- Кабаретска представа је моја мастер представа, тачније друга верзија моје мастер представе која је имала премијеру 14. фебруара. И то је био спој више облика театара - рекла је Ђурђа Вукашиновић.

Исте вечери одиграна је представа “Савршен производ” Босанског народног позориште Зеница рађена по текстовима “Месо” Лане Шариш и “Занат госпође Ворн” Бернарда Шоа, а у режији Мирољуба Мијатовића.

Директор фестивала Младен Јанковић објаснио је да и у најтежим временима, култура не смије да стане, те да је организациони одбор донио одлуку да и ове године фестивал буде одржан.

Представе ће бити приказане на “Јутјуб” каналу и “Фејсбук” профилу Културног центра Источно Сарајево.

- Представе су све из БиХ. Изабрао сам три представе три домаћа народна позоришта. Гледао сам, као селектор, да представе буду актуелне и мислим да ће публика уживати - навео је селектор фестивала Љубо Божовић.

Ову позоришну смотру отворила је помоћница министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

- Ако знамо да је овај фестивал настао у вријеме када је нашем народу било изузетно тешко и да је у то страшно ратно вријеме гајио душу, његовао дух народа славећи живот, онда ме не изненађује да је и ове године засијао у свом пуном сјају - објаснила је Ђаковићева.

Фестивал ће бити затворен вечерас, а од 18 часова биће одиграна монодрама “Зашто баш он”, коју режира и у којој игра Јелица Ковачевић,  док ће у 20 часова бити одиграна представа “Изгубљени у Бруклину” Народног позоришта Републике Српске, у режији Владимира Ђорђевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана