Култни стрип “В као Вендета” слави 40 година: Рат анархиста и фашиста у постнуклеарној Европи

Бранислав Предојевић
Култни стрип “В као Вендета” слави 40 година: Рат анархиста и фашиста у постнуклеарној Европи

ЛОНДОН - Легендарни стрип “В као Вендета”, који је написао славни стрип сценариста Алан Мур, а илустровао Дејвид Лојд, овог мјесеца слави 40 година од првог појављивања у свијету умјетности.

Првобитно је објављен у Британији, у периоду од марта 1982. до маја 1989. у црно-бијелој верзији као стална серија у краткотрајној британској антологији “Warrior”. Стрип је кроз ограничену серију од десет издања “DC Commics” комплетиран 1989. године поставши врло брзо култ који је превазишао границе стрипа и литературе.

Мур је креирао мрачну дистопијску и постапокалиптичну верзију историје блиске будућности Уједињеног Краљевства деведесетих, којој је претходио нуклеарни рат током осамдесетих који је разорио највећи дио планете. Криптофашистичка политичка партија је истријебила своје противнике у концентрационим логорима и влада земљом као полицијска држава са потпуном контролом над становништвом, немилосрдно гушећи сваки траг индивидуалног отпора и става. Стрипови прате насловни ли­к, мистериозног, анархистичког револуционара познатог под надимком Б, маскираног у маску Гаја Фокса. Он почиње пажљиво разрађену и театралну револуционарну завјеру да сруши фашистичку државу и убиједи народ да напусти фашизам у корист анархије, инспиришући младу жену Еви Хемонд да буде његова штићеница. Два супротстављена политичка гледишта анархизма и фашизма доминирају причом, а Мур је објаснио мистерију у вези са главним јунаком.

- Свјесно сам главни лик осмислио као енигму, јер нисам желио да говорим људима шта да мисле, већ да размишљају својом главом узимајући у обзир неке екстремне догађаје који су се понављали кроз историју - рекао је Мур.

У САД је продато више од 500.000 примјерака графичког романа до 2006. године, а “Ворнер брадерс” објавио је истоимену филмску адаптацију, коју су написали и копродуцирали браћа/сестре Вачовски 2005. године, али која није добила Муров благослов јер су промашили скоро сваку поенту стрипа.

- Филм је претворен у параболу из Бушовог доба од стране људи који су превише плашљиви да би поставили политичку сатиру у својој земљи. То је осујећена и фрустрирана и углавном импотентна америчка либерална фантазија о некоме с америчким либералним вриједностима, о чему се не говори у стрипу “В за Вендету” . Радило се о фашизму, о анархији, о Енглеској - објаснио је Мур.

Ипак, релативан успјех филма, уз стални раст култа, оригиналног предлошка новим издањима графичке новеле, претворио је “В као Вендета” у глобални феномен поп културе уз огроман утицај на нове генерације публике.

Чак су и “Анонимуси”, чувена хакерска група, усвојили маску Гаја Фокса као свој симбол.

- Био сам прилично поносан када сам гледао вијести о демонстрацијама испред сајентолошког штаба, када су се одједном на снимку нашли демонстранти који носе маске из “В као Вендета”. То ми је пријало уз топли мали осјећај око срца - навео је једном приликом Мур.

У свјетлу актуелних дешавања у Украјини, бројних пријетњи нуклеарним ратом и хистеричне цензуре свега и свачега у “демократским” медијима и државама, чини се да Мур није писао фикцију, већ је само омашио у неколико деценија одвијања своје дистопијске визије.

Домаћа издања

Стрип “В као Вендета” је оригинално објављиван у периоду од 1982. до 1985, да би “ДЦ” 1998. репринтовао оно што је објављено до тада и касније издао наставак, односно завршетак ове приче. За домаће тржиште овај стрип је први пут објавила издавачка кућа “Бели пут” 2006. године, да би га 2019. године поново објавила “Чаробна књига” у великом формату тврдих корица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана