Култни стрип серијал "Сторм" у луксузном издању "Локомотиве": Астронаут на земаљским рушевинама

Бранислав Предојевић
Култни стрип серијал "Сторм" у луксузном издању "Локомотиве": Астронаут на земаљским рушевинама

БЕОГРАД - Издавачка кућа "Локомотива" ускоро издаје први интеграл албум култног британско-холандског стрипа "Сторм" на српском језику у тврдо кориченом издању.

Почетак издавања серијала темпиран је за моменат у којем овај издавач приводи крају издавање стрипа "Најамник", тако ће нови серијал у којем планирају да комплетирају епизоде још једног европског класика сигурно обрадовати бројне домаће љубитеље стрипа.

 Славни британски цртач Дон Лоренс је 1976. напустио рад на стрипу "Триганско царство" и почео да ради за холандску издавачку кућу "Оберон". Ангажован је да креира нови стрип који ће бити привлачан за публику новог недјељног стрип магазина "Епо". Нажалост, први покушај назван "Командант Грек" био је потпуна катастрофа, али када је заједно са Солом Дуном креирао стрип назван "Сторм", постигао је успјех.

Мјешавина научне фантастике, фантазије и авантуре уз фантастични цртеж Лоренса сјајно је погодила пулс европске публике током друге половине 20. вијека, када је научна фантастика добила великих замах у јавности након серије успјешних филмова. Сама прича пратила је астронаута из 21. вијека под именом Сторм, који путује до Велике црвене тачке Јупитера. Велика црвена тачка је, у ствари, антициклонална олуја која постоји већ најмање 300 година и када његов брод буде увучен у олују, Сторм путује кроз вријеме, да би након повратка на Земљу схватио да је цивилизација пропала, океани исушени, а свијетом владају варварска друштва. У новом свијету, насталом на постапокалиптичним рушевинама, Сторм упознаје црвенокосу дјевојку Ембер и њих двоје као тандем крећу у серију авантура борећи се против разних противника.

Сам серијал се касније подијелио у неколико франшиза "Хронике подземног свијета", које се дешавају на постапокалиптичној Земљи и "Хронике Пандарве", које се дешавају у мултиверзуму Пандарве, за које су бројни аутори, са холандским умјетником Мартином Лодвиком на челу, радили сценарије.

Сами сценарији нису био ништа епохално и углавном су играли по општим мјестима авантуристичког и научнофантастичног стрипа (потраге, класне борбе, сукоби са фантастичним животињама и бићима, дистопија, путовање кроз вријеме и простор...), али је Лоренсов цртеж био магија за себе, која је чудесни свијет Стормових авантура оживљавала пред очима публике у чудесној раскоши међуигре линија и боја. Лоренс је као цртач био одговоран за 22 приче у којима је показао сав свој таленат, машту и вјештину. Серију је завршио невјероватном трилогијом "Фон Нојманова машина", "Једначина постанка" и "Путник армагедона", на којој је заједно са Лодвиком радио више од десет година (1993 - 2001).

Три године након што је Лоренс преминуо (2003. године), нови тим је наставио његов рад. Мартин Лодвик је задржао улогу писца, док су Романо Моленар и Јорг де Вос одабрани за цртаче. Ова екипа је урадила три албума до 2009. године, док је од 2008. формиран и други тим у којем су Минк Остервер као умјетник и Вилијам Ритстире као писац урадили један албум. Такође, од 2014. године и Ембер је добила своју серију "Хронике о Ембер", која прати њене авантуре прије него што је упознала Сторма и до сада је објављено пет албума. Рачунајући матични серијал и све спиноф верзије, до сада је објављено скоро 40 албума који су, уз мање или више континуитета, стрип одржали у животу од 1977. године, када је Сторм премијерно стигао пред публику.

Преводи

Иако је "Сторм" настао на холандском језику и сигурно је један од најпознатијих стрипова у Холандији, превођен је и на енглески, њемачки, француски, српски и бројне друге језике. "Сторм" је код нас излазио у "Стрип арту" (прве двије епизоде) и "Стрипотеци" (четири прве епизоде), те у "Маркентпринтовој" албумској едицији "Класици стрипа" (прва епизода). Иако није масовно превођен као неки други европски стрипови, захваљујући великом броју Лоренсових поштовалаца, прије свега због "Триганског царства" (или "Далеке планете" како је гласио домаћи превод), имао је солидан одзив код читалаца. Нови интеграл "Локомотиве" обухвата прве три епизоде: "Подземни свијет", "Посљедњи борац" и "Људи пустиње"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана