Култни стрип “Ратови Џорџа Лукаса” на српском језику: Прича о генију који је промјенио поп културу

Бранислав Предојевић
Foto: Г.С.

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Локомотива”, објавила је на српском језику култни француски графички роман “Ратови Џорџа Лукаса”. У питању је путовање два мајстора стрипа Рене Роша и Лорана Хопмана кроз огромну креативну и емотивну мочвару из које ће настати ремек-дјело које ће заувијек промијенити седму умјетност.

Студиозно вјеран историјској стварности и помно документован стрип “Ратови Џорџа Лукаса”, доноси еп о бунтовном дјетету заљубљеном у филмове, које је постало чудо Холивуда и несаломиви визионар поп културе .

Врхунско истраживање иза кулиса “Ратова звијезда”, од бацања почетних идеја на папир до кошмарног снимања у којем свађе између глумаца, тајне љубавне везе и неуредне катастрофе прекидају свакодневни живот. Резултат је прављење врхунске стрип приче о успјеху у биоскопу кроз оду чаролији дјетињства и ауторској упорности. Сценарио је писао Хопман који је каријеру почео као новинар, више од 20 година радио је као специјалиста за америчку кинематографију а пошто је велики обожаватељ „Ратова звијезда”, своју пасију преточио је у сценарио за графички роман. Тражећи цртача, након дуже потраге налетио је Рошове радове и по сопстевним ријечима се заљубио на први поглед.

- Дуго смо тражили цртача за овај пројекат. Провели смо доста времена тражећи све таленте како бисмо пронашли умјетника који није нужно обожаватељ, али који је добро познавао свемир „Ратова звијезда” и који је очито имао све квалитете које смо тражили од дизајнера, посебно изражајност. Цјелокупна селекција је направљена на веома методичан начин, са класификацијама цртача  посебно по жанровима. И одмах смо се заљубили када смо наишли на Ренево дјело - рекао је Хопман.

Рош који је годинама радио као мајстор за визуелне ефекте прије него што се посветио илустрацији, каже да је радио друге пројекте на филмовима, када је добио сцеанрио али да је требало врмена да сто одсто уђе у пројекат

-Када су ме Лорен и његов уредник контактирали у марту 2020., допао ми се сценарио, али још није био финализиран, па сам им рекао да ми се врате када буде готов. Послали су ми је у јесен 2020, прочитао сам  и допало ми се. Када сам се срео са лично са Лораном, лако смо нашли  заједнички језик на људском нивоу и доста хемије, рекао је Рош.
Стрип је оригинално објављен у окторбру 2023. године, уз сјајне реакције публике и критике, које су по ријечима Роша премашила сва очекивања.

-Истина је да су неке од првих повратних информација које смо добили прије објављивања стрипа биле сјајне. Ипак, постао сам свеснији шта се дешава након објављивања, када сам почео да добијам све више личних порука од читалаца који су ми писали на мрежама и рекли да су на неким страницама били са сузама у очима. 

Посебно се сјећам поруке од дјевојке која ми је објаснила да су јој моји цртежи  у “Ратовима”, вратили жељу за цртањем и ту сам схватио да смо направили добру ствар, рекао је Рош.
Хопман је нагласио да ово није истрага филмске индустрије, већ дубоко лична прича о лјудима који су створили ремек-дјело.

-Као обожаватељ „Ратова звијезда” , наравно познајемо универзум филмова, али оно што није превише испричано је људска путања пројекта кроз Џорџове очи. Ту су проблеми са финансирањима, који је историјски контекст тог времена, како се филм уклапа у тај контекст. Шта раде његови пријатељи Копола, Спилберг и друштво. Имамо причу о његовој супрузи Марсији , која је веома важан лик и која је доста непозната широј јавности јер је дјелимично избрисана из историје након њиховог развода. 

Сви ови елементи су мало познати и ако их све спојимо, добијамо неку врсту биографског филма који говори о овој невјероватној људској путањи у којој се сви могу идентифицковати-рекао је Хопман. Албум је у тврдом повезу са 208 страна у боји.

НАСТАВАК

Крај  стрипа је је отворен и сам Хопман је најавио у једном од интервјуа да се спрема наставак

- Рене ускоро почиње цртати 2. том, који наставља причу на мјесту гдје први том престаје. Осврнућемо се на почетке стварања “Индијане Џонса” и снимање филма „Империја узвраћа ударац” . Прича је једнако занимљива. Било је то веома, веома компликовано доба за Џорџа који ће наићи на огромне потешкоће и ризиковати да изгуби све. То је заправо изненађујуће, јер на крају првог тома имамо утисак да је успио, да је готово недодирљив с успјехом „Ратова звијезда” , а заправо ће лудо ризиковати да постигне независност - рекао је Хопман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана