Култни италијански стрип Ник Рајдер поново излази: Повратак опасног њујоршког детектива

Бранислав Предојевић
Култни италијански стрип Ник Рајдер поново излази: Повратак опасног њујоршког детектива

РИМ - Ник Рајдер, њујоршки детектив и један од класичних “Бонелијевих” ликова, кога је 1988. створио легендарни Клаудио Ници, враћа се на киоске у новим авантурама 23. новембра.

Едиција названа “Ник Рајдер: Нове истраге” доноси нове епизоде њујоршког детектива, које ће бити објављиване у класичном “Бонели” формату са 96 црно-бијелих страница. Прва од нових авантура је насловљена “Тридесет година касније” и написао ју је сам Ници, уз цртеж Ђованија Фрегијерија. Међу ауторима серије биће сценаристи Давиде Ригамонти и Ђовани Екер и дизајнери Ђовани Фрегијери, Марио Јани, Марко Фодера, Масимо Сипријани, Иван Витоло, Иван Зони и Росарио Рахо. Насловне странице ради Росарио Рахо. Ник Рајдер је првобитно објављен 1988. године и први је “Бонелијев” детектив, као и стрип серијал крими-жанра након бројних вестерна и авантуристичких стрипова. У његовим авантурама сцене крви и секса нису биле стране, а својим заплетима и непредвидивошћу ове епизоде су држале пажњу читалаца до самог краја. Главни јунак се уклапа у стандардни клише из познатих полицијских филмова (“Француска веза”, “Прљави Хари”, “48 сати”) и серија (“Hill Street Blues” и “Homicida: Life on street”), наравно у познатом разбарушеном палп виђењу “Бонели” продукције.

 У главном јунаку многи су препознали утицај и најславнијег имена италијанског вестерна Текса Вилера, што није чудно с обзиром на то да је Ници годинама био водећи Тексов сценариста. Рајдер је детектив на служби у Криминалистичком одјељењу њујоршке полиције. Његова десна рука је Марвин Браун, темпераментни црни полицајац чији лик физички и по карактерним цртама подсјећа на Аксел Фолија из филма “Полицајац са Беверли Хилса.” Њихов надређени је поручник Арт Рајан, искусни полицијски вук који је прошао много тога. Џими Гарнет је типичан примјер “канцеларијског детектива” и штребера задуженог за прикупљање информација и рад на компјутерима. Важни ликови су и капетан Филип Ванс, шеф Одјељења за убиства који не одобрава Никове методе ту је и Алфи, симпатични патуљак који представља Никовог доушника. Како у сваком серијалу мора бити и женских ликова, истичу се ликови Никове вјеренице Виолет, познате новинарке, као и Мари Форд, детективке са којом је Ник неколико пута имао романсу. Сам Рајдер је позитиван тип у средњим тридесетим годинама, висок са ликом који помало подсјећа на Роберта Мичама у младим данима. Сигуран је у себе, врхунски професионалац тешке нарави, који вјерује у оно што ради и никад не одустаје од сопственог кодекса правде по цијену сукоба са надређеним.

Иако никад није достизао енормне тираже, Рајдер заузима златну средину у хијерархији Бонелијевих јунака, а због квалитета прича временом је имао одличне резултате и јаку подршку критике. Ипак у склопу модернизације тема код “Бонелија” серијал је угашен 2005. године, након 200 бројева у регуларној серији, 10 специјалних бројева и девет алманаха, али изгледа да су носталгија и интерес публике довели да серијал поново добије прилику, на радост љубитеља стрипа.

Радња

Објављен је и синопсис прве повратничке епизоде, као и двије табле плус насловна страница. Убијен је фотограф специјализован за скандалозне слике. Ник Рајдер и његов колега Ричард Варели, који се спрема да се вјенча са прелијепом Глоријом, су задужени за истрагу, али врло брзо наилазе и на други леш и суочавају се са сплетом уцјена и мистерија које неће бити лако разоткрити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана