Култни антиратни роман “Идемо на Загреб” добија ново издање: Бестселер који је уздрмао српско-хрватске односе

Бранислав Предојевић/агенције
Култни антиратни роман “Идемо на Загреб” добија ново издање: Бестселер који је уздрмао српско-хрватске односе

БЕОГРАД - Култни антиратни роман “Идемо на Загреб”, српског писца Небојше Јовановића добиће ново издање, и то у оквиру “Лагуне”.

Дјело познатог аутора стекло је контроверзну репутацију, када је након слабо примијећеног самоиздатог српског издања под именом “Дневник са резервистима” из 1998. године, роман објављен у издању хрватске издавачке куће “Наклада Павичић”, те подигло огромну медијски пажњу уз бројне реакције јавности, од похвала до жестоких напада десничара. Ново издање под називом “Идемо на Загреб” постало је прави бестселер уз чак 11 издања на хрватском тржишту, те дочекало и превод на француски и словеначки језик. Овај пробој на тржиште до тада забрањено за ову врсту књига, посљедица је једног случајног франкфуртског сусрета уредника “Накладе Павичић” и аутора Небојше Јовановића.

- Када сам 1998. године однео свој роман једном великом београдском издавачу, он је одбио рукопис и рекао да је то прича коју могу да причам својим пријатељима уз пиво, испред продавнице у Лозници. Помислио сам да ми нема друге него да се баш обратим својим пријатељима и тако су ми пајташи помогли да Немања Недељковић у приватном издању објави ову књигу у тиражу од 1.000 примерака. Нисам имао никакву промоцију, њен излазак је био једва обележен, а без пара чак сам сам направио илустрацију за корице. И онда је прошло три године док нисам на Сајму књига у Франкфурту срео Јосипа Павичића и затражио са његовог штанда две књиге, а ја њему, у замену, дао овај свој роман и “Лексикон личности у српским уџбеницима историје”. После само месец дана он се јавио и питао ме да ли се слажем да он то објави - рекао је касније Јовановић за НИН.

Сусрет је био случајан, но књига је објављена са добрим разлозима, постигла је успјех и постала важна чињеница и у књижевности и у политици у постратним годинама. Овај специфичан осврт са српске стране фронта вриједно је свједочанство о погубном, трагичном карактеру ратних сукоба. Зато и не чуди што је “Идемо на Загреб” својом аутентичношћу побрао бројне похвале, како књижевне критике тако и читалаца. Роман се одмах по изласку у фебруару 2002. нашао на врху листа најчитанијих књига у Хрватској.  Очекивано, поново је изазвао и велико занимање у Србији, па је 2003 године, објављено и његово друго издање, овај пут под хрватским насловом “Идемо на Загреб”.

Др Марко Недић у свом предговору за Лагунино издање нагласио је његову дуалистичку природу ријетко виђену у модерној ратној литератури.
- Роман је у исти мах је и ратна и антиратна књига, и књига о политичким и војним сукобима на простору некадашње Југославије и адекватна књижевна осуда управо тих сукоба и њихових последица - написао је Марко Недић.

У међувремену Јовановић је објавио књиге “Двор господара Јеврема Обреновића 1816-1842”  и “Двор кнеза Александра Крађорђевића 1842 -1858”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана