Култни амерички стрип-серијал “Агент страха” на српском језику

 Бранислав Предојевић
Култни амерички стрип-серијал “Агент страха” на српском језику

БЕОГРАД - Нова издавачка кућа на српском стрип-тржишту “Мипл”, која је иначе позната по издавању и промоцији друштвених издања као своје прво стриповско издање представиће култни амерички серијал “Агент страха”.

Свој фокус усмјерила је и на издавање књига из жанра научне и епске фантастике (први планирани пројекат је издавање дјела Брендонса Сандерсона) те издавања стрипова под уредничком палицом Дејана Шибула. Први Шибулов пројекат из свијета девете умјетности јесте српско издање поменутог америчког стрипа “Агент страха” (Феар Агент) у виду четири тврдокоричена издања, која су истовремено објављена да би стрип био комплетиран на српском језику. Ово ултимативно издање култног палп класика из пера сценаристе Рика Ремендера и цртача Тонија Мура и Џерома Опење скупља оригиналне 32 свеске серијала у три тома плус кратке приче из истог универзума у четвртом тому.

Серија је оригинално покренута у октобру 2005. у издању “Имиџ комикс”, који је објавио 11 бројева, да би 2007. године “Дарк хорс” наставио даље издавање стрипа догуравши до 32 епизоде, плус неколико краћих прича. Сама прича прати типа по имену Хит Хјустон, усамљеника склоног алкохолу који набаса на ванземаљску завјеру да се почини геноцид над људском расом и приморан је да остави флашу и настави своју дужност миротворца као посљедњи Агент страха у галаксији.

Хит је занимљива особа, алкохоличар којем цијели свемир није довољно велик да побјегне од проблема и прошлости која га мучи. Једини пријатељ му је Ени, компјутер његовог свемирског брода, а сам Хит је типични амерички каубој/усамљеник, мјешавина хумора Хана Солоа и меланхолије Џонија Кеша, који стално цитира Марка Твена. Сам серијал наглашава акцију, авантуру, хорор и обрте заплета, а не реализам или научне детаље, а сценариста Ремендер у првом броју тврди да је научна фантастика изгубила своју наивну суштину и да је “Агент страха” био његов покушај да се бори против тог тренда.

Превод је дјело Драшка Рогановића, који у најави каже каже да је у питању стрип од 1.000 страна Ремендерове палп саге о пијаном свемирском “буба-шинтеру” старог кова, ванземаљским инвазијама и путовању кроз вријеме.

- Све су то нацртали Мур и Опења, плус гомила гостујућих аутора у четвртом тому. Хумор, хорор, акција, мрвица секса, мрвица меланхолије, питања злочина и искупљења и јак приповедачки темпо, мало ли је - написао је Рогановић.

Стрип почиње као класична свемирска акција са ласерима, чудовиштима и пуцањем, али кроз више од 1.000 страна серијала стрип еволуира и постаје комплекснија људска прича са много слојева не губећи забавни аспект. “Агент страха” је у српском издању одштампан у боји на А4 формату, са тврдим корицама, прве три књиге имају 256 страна, а четврта 248.

Аутор

Рик Ремендер (1973) је амерички аниматор, писац стрипова и телевизијски продуцент који живи у Лос Анђелесу. Као креатор стрипова најпознатији је по свом раду на стриповима “Веном” “Капетан Америка” и “Осветници”, у издању “Марвела”, као и својим ауторским серијама “Агент страха”, “Смртоносна класа” и “Црна наука”. Писао је сценарије за анимиране филмове: “Гвоздени див”, “Анастасија”, “Титан АЕ” и “Авантуре Рокија и Булвинкла” и бројне видео-игре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана