Култне приче мамац за редитеље

Александра Маџар
Култне приче мамац за редитеље

Бањалука - Редитељи широм свијета све чешће се одлучују да раде римејк остварења култних филмова који их инспиришу својом умјетничком вриједношћу.

Ускоро ће поштоваоци дјела Агате Кристи имати прилику да виде римејк филма "Убиство у Оријент експресу", рађеног по истоименом роману ове књижевнице. Продуценти филма су Сајмон Кинберг и Марк Гордон, копродуцент Ридли Скот, а још није изабран сценариста и редитељ.

- Млади аутори треба да покушавају да из неког савременог света посматрају различите теме и да о њима поново проговоре. Ми старији ћемо се увек подсећати оних правих ремек-дела и трудићемо се да докажемо да римејк није толико добар као оригиналан филм - рекао је филмски редитељ из Београда Дарко Бајић.

Суштина приче је, додаје Бајић, да је добро подсјетити публику на врхунске филмове.

- То говори колико је филм за ових стотину година успео да се наметне као уметност слике и покрета. Такође, филм није само историјско сведочанство, већ говори и о начину размишљања људи у одређеном периоду - објашњава Бајић.

Ове године веома популаран је био римејк култног филма Брајана де Палме, "Кери".

Млади филмски редитељ из Бањалуке Саша Хајдуковић, који је написао сценарио и радио режију за филм "32. децембар", не види смисао римејк остварења.

- Мислим да су римејкови измишљени само као тржишни производ и ријетко кад их снимају из искрених ауторских потреба - сматра Хајдуковић.

Међутим, каже да су омаж филмови нека сасвим друга прича.

- Углавном су римејкови били промашај. Можда направе добру зараду на благајни у биоскопу, али и то често не успије. Превише се повлађује публици и онда ти филмови буду бљутави. Не знам зашто би се исти филм правио два пута - нагласио је Хајдуковић.

Бајић, који се прославио режирајући серију "Сиви дом", послије дугогодишњег искуства, ипак није против римејка.

- Филм даје историјску потврду живота кроз слику и ауторски став. Све велике драме и романи више пута су извођени на сцени или су филмовани. Римејк потврђује да је филм трајна уметничка вредност - казао је Бајић.

"Играј своју игру"

Филм "Играј своју игру" у којем играју Џорџ Клуни, Бред Пит, Мет Дејмон, Џулија Робертс и Енди Гарсија изабран је за најбољи римејк свих времена, према анкети која је спроведена у Великој Британији. Остварење говори о готово немогућој пљачки власника казина Терија Бенедикта, а снимљен је по оригиналу из 1960. године. Ријеч је о филму који је широм свијета зарадио више од 450 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана