Култна телевизијска емисија “Невен” слави пола вијека: Змај, Енглез и срећна дјетињства VIDEO

Бранислав Предојевић
Култна телевизијска емисија “Невен” слави пола вијека: Змај, Енглез и срећна дјетињства VIDEO

БЕОГРАД - Легендарна играна серија за дјецу “Невен”, снимљена у продукцији Радио-телевизије Београд, ове године слави пола вијека од почетка емитовања.

Пројекат је настао у режији чувеног српског Енглеза Тимотија Џона Бајфорда (1941 - 2014), а названа је по првом дјечјем часопису који је покренуо и уређивао чувени писац Јован Јовановић Змај. О идеји за снимање серије Бајфорд је једном приликом рекао да је добио налетјевши на стари број истоименог часописа, који је био једнако занимљив без обзира на временску дистанцу.

- Једном у Новом Саду случајно сам видео часопис “Невен”, а случајно се догађају најлепше ствари. По повратку кући рекао сам супрузи: “Од овога бих могао да направим емисију” и тако је и било. С друге стране, такву захтевну продукцију било је јако тешко реализовати чак и у Енглеској - рекао је Бајфорд.

Неке од успомена из свог дјетињства проведеног на фарми у Енглеској Бајфорд је овјековјечио у “Невену”, а међу њима је и урнебесно гађање јајима. Пошто су се јаја разбијала о главе глумаца, склопљен је пакт да двјеста јаја по завршетку серијала буде олупано о редитељеву главу. Међутим, као фина чика Јовина дјеца, глумци су послије свега од тога одустали. Серија је имала два циклуса од по 13 епизода у трајању од 30 минута, а садржај серије је био по мотивима дјела чика Јове Змаја, чији је лик тумачио Мића Томић.

Поред њега, у серији су играли и Предраг Мики Манојловић, Петар Краљ, Оливера Марковић, Драган Зарић, Дејан Ђуровић, Милан Срдоч, Марина Кољубајева, Неда Арнерић, Милош Жутић, Боро Стјепановић, Снежана Никшић, Миља Вујановић, Милан Јелић, Милутин Бутковић. Један од глумаца, поменути Дејан Ђуровић, каже да је успјех “Невена” био посљедица озбиљних припрема и надахнутог извођења.

- Серија је веома озбиљно припремана. У њој се види све што је чика Јова Змај писао, а што је Бајфорд, уз тај енглески, монтипајтоновски дух и немјерљиви таленат, успио да искористи и створи. Уживао сам гледајући одломке из “Невена” и драго ми је што су веома умни људи дали потврду да је ово дело и даље живо - рекао је Ђуровић.

Сниматељ је био Душан Недељковић, који је мајсторски обавио свој задатак, док је композитор био славни Војислав Бубиша Симић, који је музичку подлогу претворио у додатак сценаристичког и режисерског посла.

Омиљене реплике из “Невена” остале су све до данас чувене: “Питам се, питам се” и “Их, та немојте касти”, у извођењу “куварица” Оливере Марковић и Драгана Зарића, те су постале дио опште културе и разговора, као дио одрастања бројних генерација малишана.

Бајфорд

У част покојном Тимотију Џону Бајфорду снимљен је и документарни филм “Питам се! “Питам се! Ко је Џон Бајфорд?” у продукцији РТС-а и Студија Б. Бајфорд је био британски режисер, сценариста и глумац који је добар дио свог живота и каријере провео у Србији радећи бројне пројекте на домаћим телевизијама. Осим “Невена”, режирао је и друге серије за дјецу, “Полетарац” и “Недељни забавник”, те оставио значајан траг на домаћој  културној сцени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана