Култна књига “Наука Дисксвета” напокон на српском језику: Стварање Земље уз фикцију и физику

Бранислав Предојевић
Култна књига “Наука Дисксвета” напокон на српском језику: Стварање Земље уз фикцију и физику

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Жир” објавиће на српском језику култну књигу “Наука Дисксвета”, оригинално објављену 1999. године у Великој Британији.

У питању је прва књига истоименог серијала од четири књиге, коју су написали покојни великан фантастике Тери Прачет и писци књига о популарној науци професори Ијан Стјуарт и Џек Коен, а која је врло брзо постала бестселер, уз култни статус код публике. Књига измјењује поглавља између типично апсурдне  и фантастичне приче о Дисксвијету и озбиљног научног излагања, стварајући тако узбудљиву комбинацију фикције и научних радова изложених на разумљив и приступачан начин.

Дио књиге везан за Дисксвијет почиње када крене радити нови експериментални извор енергије за Невидљиви универзитет у граду Анк Морпоку. Нови реактор чаробњака производи много више магичне енергије него што је планирано и пријети да експлодира, уништавајући Универзитет, Дисксвијет и цијели свемир. Универзитетски мотор за размишљање Хекс одлучује да скрене сву магију у стварање простора који не садржи ништа, без материје, без енергије, без стварности и, што је најважније, без магије. Декан случајно гура своје прсте у тај простор и нехотице ствара свемир. Чаробњаци убрзо откривају да могу помицати ствари у новом свемиру користећи Хекс и зову га округли свијет (Земља), јер се у њему материја накупља у куглице у простору умјесто дискове на леђима корњача. Одлуче да поставе чаробњака Ринсвинда, којег су извукли из кревета у раним јутарњим сатима, за Егрегираног професора Окрутне и необичне географије и пошаљу га против његове воље да истражи овај чудни свијет. Са друге стране, научна поглавља пишу о темама попут нуклеарне енергије, шта је наука и како функционише, постанак и природа Универзума, периодни систем, теорију релативности и сличним врло озбиљним стварима, али написаним и изложеним на крајње забаван начин.

Коен је касније рекао да је било изузетно тешко пронаћи издавача који је био спреман да објави књигу у овој врсти форме.

- Провео сам двије и по године обилазећи уреднике. Мора да сам имао 80 састанака са уредницима. И сви су ми рекли да не будем глуп, то нико неће читати. Коначно ју је “Ајбури” узео, а уреднику је сугерисано да ће, ако се књига прода у мање од 10.000 примјерака, изгубити посао. Ризиковао је и продао је у више од 200.000 примјерака у првој години - казао је Коен.

Након успјеха прве књиге 1999. године, Тери Прачет је своје сараднике професоре Коена и Стјуарта прогласио “Почасним чаробњацима Невидљивог универзитета”. Додјела је одржана на истој церемонији на којој је Универзитет Ворвик њему додијелио почасну диплому професора. Ипак, Коен је рекао да је чувени писац био такође скептичан око писања о науци, јер према Прачетовим ријечима, није постојала наука на Дисксвијету!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана