Културно и духовно саборовање у част Филипа Вишњића

СРНА
Културно и духовно саборовање у част Филипа Вишњића

БИЈЕЉИНА - На свечаној академији у оквиру 30. манифестације "Вишњићеви дани" у Бијељини бесједник Бошко Сувајџић је истакао да је Филип Вишњић класик српске књижевности и да је његова појава допринијела да буде доживљен као српски Хомер.

"Не само својом устаничком епиком, него целокупном појавом која је допринела да буде доживљен као последњи ајет Европе, српски Хомер, као претеча Његоша и на неки начин песник који најављује Његошеве астралне, небеске узлете", рекао је Сувајџић, који је универзитетски професор из Београда.

Свештеник Синиша Шаренац је на свечаној академији у Центру за културу "Семберија" пренио окупљенима благослове Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија и истакао да Црква и држава, као и све институције, треба да буду заиста једно и да заједнички чувају свој народ, вјеру, цркву, отаџбину, језик и писмо.

Славиша Микић, предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Бијељине која је организатор "Вишњићевих дана", изјавио је новинарима да је ријеч о једној од четири највеће културне манифестације у Републици Српској.

Он каже да је новост ове године да је у програм уведено и дружење са најмлађим суграђанима, 250 малишана из вртића, да се већ у најмлађем узрасту упознају са српском културом, оцјењујући да је то значајно за српски народ у овим изазовним временима.

Током културног и духовног саборовања Вишњићу у част у дијелу програма који траје до 8. новембра биће обиљежено и 130 година од рођења српског писца Милоша Црњанског.

Микић каже да је изузетно задовољан посјетом грађана припремљеним културним догађајима за ову манифестацију. "Мисија Просвјете је да образује публику, морамо то поставити као стратешку задаћу, дугорочно, да и на тај начин чувамо националну културу као окосницу националног идентита, оно што је права и стална вриједност", рекао је Микић.

На свечаној академији наступили су хор "Србадија", хор и етно-група са Педагошког факултета, ученици Гимназије која носи Вишњићево име, као и гуслар Михајло Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана