Кругови достојан представник

Александра Маџар
Кругови достојан представник

Београд - Српски кандидат за награду "Оскар" у категорији најбољи дугометражни играни филм на страном језику биће "Кругови" Срдана Голубовића. Тако је одлучио Стручни одбор Академије филмске уметности и науке из Београда.

У гласању, одржаном послије гледања филмова у биоскопу "Фонтана", учествовало је 14 чланова комисије. "Кругови" су добили девет, а филм "Смрт човека на Балкану" Мирослава Момчиловића пет гласова.

- Веома сам срећан. Ово је велико признање за филм, мене и за целу екипу која га је радила. Мислим да би "Кругови" могли да буду достојан представник српске кинематографије и културе уопште - рекао је Голубовић.

Сматра да овом остварењу свакако иде у прилог и чињеница да је већ добило награду на највећем америчком фестивалу "Санденс" и да има дистрибуцију у Америци.

- Не желим да унапред говорим шта ће да се деси, то је тешко прогнозирати - истакао је Голубовић.

Подсјетио је и на успјех који је имао његов претходни филм "Клопка", који је 2008. године ушао у ужи избор од девет најбољих страних филмова кандидованих за "Оскара", за који каже да је био велики, али и помало инцидентан.

- Мислим да "Кругови" имају неке шансе да се нађу међу девет филмова, а за даље, видећемо. Има пуно ствари које на то утичу - објаснио је редитељ.

Што се тиче промоције која слиједи у Америци, Голубовић и продукцијска кућа "Баш Челик" имају добро искуство са "Клопком".

- Важно је да имамо ПР агента који је радио и "Клопку" и сада "Кругове" на "Санденсу". Битно је да се у америчким медијима, пре свега у филмским часописима, што више пише о нашем филму и да се направи нека врста позитивног узбуђења око њега. Много је важан позитиван маркетинг - нагласио је Голубовић.

Још једна значајна ствар је та што "Кругови" имају великог продавца - француску компанију "Мементо", која је заступала прошлогодишњег лауреата - ирански филм "Развод: Надер и Симин", а такође и доста доброг дистрибутера у Америци.

- То су неки предуслови да филм може тамо да се представи на добар начин. Министарство културе је за "Клопку" дало 25.000 евра. То је минималан, али солидан новац да може да се закупи неки медијски простор - казао је Голубовић.

Једно је сигурно, "Кругови", као једна савремена прича о херојском дјелу и његовим позитивним посљедицама, нижу успјехе и награде широм свијета још од премијере почетком ове године на "Санденс" фестивалу, па је оправдана нада да ће и на 86. додјели "Оскара" остварити успјех.

Филмови који су се нашли у ужем избору, поред "Кругова", били су "Смрт човека на Балкану" Мирослава Момчиловића, "Лед" Јелене Бајић-Јочић, "Мамарош" Момчила Мрдаковића, "Одумирање" Милоша Пушића и "Фалсификатор" Горана Марковића.

Сценарио

Сценарио су писали Срђан Кољевић и Мелина Пота-Кољевић, инспирисани херојским чином војника Срђана Алексића почетком 90-их година у Требињу, када је животом платио одбрану цивила. Предвођени ветераном Александром Берчеком, Леон Лучев, Небојша Глоговац, Никола Ракочевић, Христина Поповић, Вук Костић, Борис Исаковић,  Јасна Ђуричић и Марко Јанкетић показали су сјајна глумачка остварења, те представили гледаоцима снажне емоције, сузе и, прије свега, морално преиспитивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана