Крстић: Музика у филму "Хероји Халијарда" не личи на оно што радим у Бистрику

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- Гошћа нове епизоде видео серијала Тан југ Рефлектор била је музичарка Биљана Крстић која је говорила о свом раду на музици за филм "Хероји Халијарда", чија је премијера 10. октобра у МТС дворани.

Крстић је рекла да је музику за филм редитеља Радоша Бајића радила са композитором и аранжером Микијем Станојевићем, који је члан њеног оркестра Бистрик и са којим је радила све досадашње музике за филмове и серије.

"Оно што нас је одредило да радимо овај филм је велика тема, која је мало позната била код нас, и ми нисмо знали за хероје 'Халијарда'. Захваљујући сценарију који је фантастичан схватили смо да је реч о посебном и великом пројекту", истакла је музичарка.

Крстић је додала да су за филм "Хероји Халијарда" радили другачије од онога што су људи навикли на Бистрик, односно одлучили су да музика не личи на ворлд мјузик и етно, већ су се окренили оркестрацији и пуном звуку симфонијског оркестра.

"Користили смо врло вешто две традиционалне теме које смо стилизовали. Користили смо само неке мале мотиве и спајали у целину. То је најтежи део посла, да направите да то звучи као прави оркестар", признала је музичарка.

Према њеним ријечима, гост је био оперски бас певач Вукашин Савић, са којим је урађена вокална тема сцене на гробљу, и дочарано је "нешто небеско, подсећа на светске филмске теме као што ради Ханс Цимер".

Крстић је додала да је виолиниста Александар Гајић "донео прелепу тему полетања авиона, и то заиста светски звучи".

"Пошто је ово за мене холивудски филм таква је музика. Оваква тема је заслужила велику музику, пун звук, озбиљан рад", навела је Крстић.

Посебан печат је дао виолиниста Мома Станојевић, јер се са традиционалним темама лепо уклопи у уметничку нит. кроз хармонску причу, и урадио је фантастичан посао, истакла је Крстић.

Према њеним ријечима, продуцент Павле Богдановић је урадио и мастеринг и све "заиста звучи на светском нивоу":

"Музика је добила посебан део у филму. Ретко се дешава да редитељ омогући да се размашете толико. Радош је дао пуну слободу и урадили смо сат и десет минута музике. То није мало", навела је Крстић.

У раду на музици за "Хероје Халијарда" приступало се као када се на Факултету музичке умјетности ради филмска  оркестација за десетку - даје се све од себе, навела је музичарка.

"Много сам поносна због тога, јер је ово први пут да смо радили на пројекту где смо дали другу страну наше креативне енергије и емоције", рекла је Крстић.

Према њеним ријечима, операција Халијард, спашавање савезничких пилота током Другог светског рата, главна је тема, али је "прича породице Јовић та која носи цео филм".

"И то ми се много допада. Највише смо радили на тим темама, да покажемо лепоту наше музике и оно га шта ти људи дају кроз своју емоцију. То је дивна породица која није имала среће да се одржи на окупу", рекла је Крстић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана