Креативан маркетинг олакшао посао излагачима

Мирна Пијетловић
Креативан маркетинг олакшао посао излагачима

Београд - Бројни посјетиоци који у рукама стишћу списак књига које желе да купе или они који са осмијехом на лицу носе и по неколико кеса књига, које су пазарили по сајамским попустима, угледни писци из свих крајева свијета, издавачи који се на све могуће начине довијају како би привукли купце баш на свој штанд, само су дјелић атмосфере једног од највећих сајмова књиге на Балкану, оног у Београду.

Тако 61. међународни београдски сајам књига, који се одржава од 23. до 30. октобра под слоганом "Књигу у руке", одаје утисак одлично организованог сајамског простора, који на сваком ћошку нуди обиље информација о сајамским промоцијама за тај дан, као и о специјалним гостима чије излагање један пасиониран љубитељ књиге и читања никако не би требало да пропусти.

Велики издавачи попут "Лагуне", "Вулкана", Завода за уџбенике Србије, "Архипелага", "Дерете", али и неких мањих попут "Клија", "Вукотић медије", "Дарквуда", "Пчелице", "Креативног центра", "Лео комерца", од својих штандова су направили права умјетничка дјела, која су на ефектан начин посјетиоцима скретала пажњу на бројна нова издања.

Тако је посјетилац, након што је крочио у простор штанда Завода за уџбенике Србије, имао осјећај да је ушао у праву књижару, јер су полице са књигама, које су помно подијељене по тематици, али и комплетан штанд сценографски осмишљени као мала књижара која датира из неких прошлих, рустикалних времена.

Пажњу су нам на овом штанду, између осталих, привукла сабрана дјела Бранка Ћопића, која су истакнута у посебном одјељку, а која су награђена на овогодишњем 21. међународном сајму књига Бањалука 2016, у организацији "Гласа Српске".

Највеће гужве су биле на свим штандовима издавача "Лагуне" и "Вулкана" (а има их више у неколико сајамских хала), који су имали у понуди своја најновија издања уз атрактивне сајамске попусте. Њихови штандови су били подигнути на неколико етажа, на које су могли да се пењу посјетиоци, а погледе су мамили и интересантни слогани, као што је, рецимо: "Одавде је забрањен излаз", што је давало додатну драж.

На самом улазу у највећу, сајамску халу један, дочека вас магични, плави штанд са звјездицама и мјесецом издавачке куће "Пчелица", чији је слоган "Читајте деци књиге за лаку ноћ" у потпуности уклопљен са амбијентом штанда.

- Желимо да скренемо пажњу родитељима да су врло битни у том почетном дружењу детета са књигом - казали су нам са штанда "Пчелице".

Различити попусти су, наравно, били истакнути на сваком штанду. Сајам нуди непрегледно изобиље литературе апсолутно свих жанрова, а интересантно је и то да најјефтинија књига коју смо нашли кошта 0,80 КМ.

Управо су ти "мали" издавачи, као и продавци половних књига дали једну специфичну драж цијелом сајму. Тако имате прилику да уроните у картонске кутије старих књига, гдје можете да налетите на праве бисере старих издања дјела познатих писаца, као што су рецимо Иво Андрић, Милисав Савић, али и многи страни аутори.

Једна од занимљивости сајма је и та да су се поједине новинске куће служиле разним маркетншким триковима, па је тако једна уз купљени примјерак новина поклањала књигу. Интересантно је како су искористили дух старих времена, па су тако ангажовали продавца који је шетао халом, узвикујући: "Овдје књига на поклон!".

Штанд који привлачи пажњу, али не толико изгледом, колико насловима је и онај "Академске књиге", који штампа издања за оне образованије и мало захтјевније читаоце. Тако на овом штанду можете да купите готово сва дјела нобеловца Патрика Модиљанија, посебна едиција је посвећена Александру Тишми, могу да се купе стручне филозофске књиге, а једна од интересантнијих је она мање познате списатељице славног брата Јована Скерлића, Јелене Скерлић-Ћоровић.

Невјероватно је колико су стрипови популарни на сајму, па је тако издавач "Дарквуд" на неколико својих штандова продавао, како своја издања тако и издања стрипова и стрип часописа из цијелог нашег региона. Наравно, за око нам је запао "Парабелум", који ради Удружење стрип цртача из Републике Српске.

Када су у питању штандови страних издавача, ту сте углавном могли да погледате књиге, али и предмете, који су у вези са њиховом историјом и културом, а неке од земља које су се представиле су Иран, Јапан, Русија, Израел, али и све земље региона.

Неизоставна су дружења писаца са читаоцима, како у неколико сала за промоцију тако и на штандовима издавача. Велика гужва створила се на штанду "Вукотић медије", гдје су се посјетиоци дружили са Вањом Булићем, коме је овај издавач објавио књигу "Шмекери". "Агорин" штанд је угостио низ угледних српских књижевника и књижевних критичара, а на посебном штанду књижевница Весна Дедић се дружила са својим посјетиоцима.

На сајму се паралелно у неколико сала одвијају многобројне промоције, па је немогуће било обићи их све. Тако је, између осталих сала "Борислав Пекић" била премала да прими све оне који су жељели да присуствују промоцији књиге "Патријарх Павле, светитељ наших дана" аутора Жана Клода Ларшеа у издању "Службеног гласника". Куриозитет промоције је било присуство и излагање патријарха Иринеја, који је веома надахнуто говорио о патријарху Павлу.

Они најмлађи окупили су се у сали "Јанко Веселиновић", гдје је одржан интересантан програм у част 70 година од када се први пут појавио српски превод књиге "Мали принц".

Ништа мања гужва није била ни у великој сали "Иво Андрић", у којој је као специјални гост сајма гостовао најпревођенији руски писац Захар Прилепин. На промоцији је говорио о својој књижевности, али и томе колико се диви и колико воли филмове Емира Кустурице, те да у кући има посебну полицу са књигама српских писаца.

- Јако цијеним стил Моме Капора, који је истовремено писао прегледно и осјећајно. Волио сам да читам и дјела Милорада Павића, Горана Петровића, Добрице Ћосића и Иве Андрића - казао је Прилепин. 

Како су рекли издавачи, највеће гужве се очекују за викенд, а након затварања овогодишњег сајма тачно ће се знати колико је посјетилаца походило највећу смотру писане ријечи.

Република Српска на сајму

Под заједничким именом "Са планине и испод планине" на београдском сајму књига на платоу "Милоша Црњанског" у уторак увече промовисана су сабрана дјела Петра Кочића. Овај издавачки подухват остварен је у сарадњи Народне универзитетске библиотеке РС и "Службеног гласника РС", а поводом једног вијека од смрти овог великана српске ријечи.

До сада су објављена укупно три издања Кочићевих сабраних дјела, тако да пред издавачима није био лак задатак. Ипак, за ово најновије може се рећи да је и најважније, издваја се по томе што је у питању критичко издање, а не само проста збирка онога што је иза себе оставио Петар Кочић. Припређивачи су Душан Иванић, Вања Шмуља и Споменка Кузмановић.

На штанду Републике Српске јуче је промовисана и књига "Шест дуката за Иконију" Саве Гуслова Марчете, као и неколико издања Универзитета у Источном Сарајеву.

*********

* Најјефтинија књига кошта 0,80 КМ

* Уз купљене новине неки листови дијелили књиге

* Бисер сајма кутије са половним књигама

* Страни излагачи представили културу свог народа

* Велика потражња за стрип издањима

* Највеће гужве очекују се за викенд

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана