Краљ жабац прича о одговорности

Александра Маџар
Краљ жабац прича о одговорности

Бањалука - Глумци Дјечијег позоришта Републике Српске, под умјетничком палицом редитеља Славча Маленова из Софије, вриједно раде на новој представи "Краљ жабац".

Драматизацију приче, која ће премијерно бити изведена у четвртак, 17. априла, у 19 часова на сцени Дјечијег позоришта РС у Бањалуци, потписује Веселин Бодјев.

- Ми смо ову познату и топлу бајку браће Грим представили на савременији начин и у центар пажње ставили одговорност сваког дјетета. Данас се дјеца најчешће у непријатним ситуацијама ослањају на родитеље и рачунају да ће они преузети одговорност - рекао је редитељ Маленов.

Радња представе, како је казао, прати предивну принцезу која је дала обећање жапцу да ће нешто урадити, али га није испунила.

- На тај начин разрађујемо и тему лажи. Мени је било најважније да покажемо малишанима да без лагања, са изграђеном одговорношћу, треба да прихватимо некога онаквог какав он заиста јесте. Тек тада можемо упознати сву његову љепоту - истакао је Маленов.

Он је на сцену овог театра поставио неколико успјешних комада, као што су "Чаробњак из Оза", "Пинокио", "Аждаја из Војтешке улице", а за ову представу је рекао да је испуњена симпатичним ликовима, пјесмом и топлим бојама. Своје глумачке креације на сцени ће показати Свјетлана Андрић, Ђорђе Јанковић и Саша Терзић.

- Иако у овом комаду играју само три глумца, прича није нимало наивна и има своје мјесто на репертоару овог позоришта. Ако радњу посматрамо са стране, изгледа веома једноставно, али тек када се уђе у срце приче, може се схватити колико је компликована - додао је Маленов.

Присјетио се и свог првог доласка у Дјечије позориште Републике Српске, када му се чинило да ће требати времена да се разумије са умјетничким тимом.

- Сада је све другачије. Добро се познајемо. Глумци су лијепо расположени и воле свој посао. Брже стижемо до резултата, па онда имамо времена да разрађујемо причу и видимо гдје све можемо стићи - казао је редитељ.

Истакао је и велики значај који театар има у одрастању и образовању малишана.

- Позориште је веома важно за духовно развијање дјеце. Оно је умјетност која доприноси развијању фантазије. Доласком у театар дјеца имају прилику да се упознају са ликовном умјетношћу, глумом, музиком и свим елементима, без којих би наш живот био сиромашан -  нагласио је Маленов.

Креативни тим

- Већ годинама радим са људима којима вјерујем и са којима се разумијем. Рад на сценографији и луткама повјерен је Василу Рокоманову. Костиме ради Силва Бачварова, а музику Владимир Џамбазов. Асистент режије је Александар Пејаковић, док је за корепетицију задужен Младен Матовић - казао је Славчо Маленов.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана