Крај снимања документарног серијала о српским редитељима

Танјуг
Крај снимања документарног серијала о српским редитељима

ЛЕСКОВАЦ - Поводом 15. Интернационалног фестивала филмске режије у Лесковцу, који се ове године одржава од 15. до 20. септембра, снимљен је документарни серијал "Филм давне будућности" у пет наставака у коме легендарни српски редитељи Ђорђе Кадијевић, Здравко Шотра, Бора Драшковић и Миша Радивојевић говоре о својим вишедеценијским искуствима снимања филмова, саопштили су организатори фестивала у Лесковцу.

Поред четири епизоде у којима редитељ и професор Дарко Бајић разговара са овим истакнутим именима српског и југословенског филма, снимљена је и пета епизода у формату округлог стола.

Продуцент је Дарја Бајић Бозовић, а редитељ је Синиша Цветић.

"Поводом 15. Интернационалног фестивала филмске режије у Лесковцу рјешили смо да направимо један филм, у коме ћемо напредак дигиталне технике искористити да снимимо причу о добу филмске траке. Зато смо позвали четири легендарна српска и југословенска редитеља, сели за округли сто и отворили причу о њиховом искуству. То њихово искуство збирно износи око 250 година. Може се рећи да је то четвртина једног миленијума или 250 светлосних филмских година" рекао је Дарко Бајић директор фестивала у Лесковцу.

Говорећи о мотивима за покретање серијала, Дарко Бајић је додао да је циљ организатопра да остане забиљежено искуство људи који су снимали филмском траком.

"Долази дигитална ера и помало се заборавља на који начин се стварао филм који и данас привлачи милионску публику. Колико је он у ствари уткан у наше животе, и колико сваки детаљ филма који сте видели у животу негде памтите и као свој доживљај. Желимо да доајенима нашег филма дамо могућност да у своје богато искуство предају и оставе младим генерацијама" рекао је Бајић.

Један дио овог пројекта биће приказан премијерно на предстојећем издању Интернационалног фестивала филмске режије у Лесковцу, као и на фестивалској онлине платформи ЛИФФЕ, док ће други део бити приказиван на фестивалима у земљи, региону и широм свијета.

Пројекат "Филм давне будућности" реализовали су фестивал ЛИФФЕ, продукцијска кућа "Магична линија", Факултет драмских уметности, уз подршку Министарства културе и информисања Србије и Филмског центра Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана