Крај новембра у знаку театра на Мећавнику

Срна
Крај новембра у знаку театра на Мећавнику

Мокра Гора - Први Јесењи позоришни фестивал Емира Кустурице биће одржан 19. и 20. новембра на Мећавнику, у Мокрој Гори, уз подршку Нафтне индустрије Србије, а у организацији "Раста интернационала".

Оснивањем Јесењег позоришног фестивала под слоганом "Дрво које живот значи", прослављени српски редитељ заокружује своју идеју да свако годишње доба има свој фестивал, чинећи Мећавник културно-умјетничким центром који окупља младе умјетнике из свих крајева свијета.

- Моја жеља је да се Мећавник све више претвара у културну институцију. Намјера ове куће или овај ентузијазам упућен је на стварање, ојачавање крвне слике свијета колико је то могуће, без огромних амбиција, јер свијет се мијења великим ударима и великим промјенама. А ово је тихи рад барем на тим брдима која су до јуче били недођија, а сад одједном долазе највећи умјетници свијета - изјавио је Кустурица.

Прве фестивалске вечери на Мећавнику ће гостовати Факултет драмских уметности из Београда и УК Вук Стефановић Караџић са представом "Укалупљивање - Трагедија лоптања у Срба", Страхиње Маџаревића у режији Максима Милошевића.

Факултет уметности у Косовској Митровици другог дана фестивала извешће представу "Плеу Стриндберг", Фридриха Диренмата у режији Јовице Павића.

Публика на Мећавнику моћи ће да погледа и представу Атељеа 212, свега неколико дана након београдске премијере, "Деца радости" Милене Марковић, у режији Снежане Тришић.

Селекција фестивала повјерена је младом редитељу Милану Нешковићу, који иза себе има велики број успјешних и награђиваних представа на сценама најеминентнијих позоришта у Србији.

Поред представа, на Мећавнику ће у току дана бити одржана радионица из позоришне режије, док су вечерњи сати 19. новембра резервисани за концерт бенда "Екстра 5". (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана