Крај љубави у родном Сарајеву

Мирна Пијетловић
Крај љубави у родном Сарајеву

Бијељина - Књига "Фајронт у Сарајеву", аутора Нелета Карајлића, промовисана је у препуној сали Народне библиотеке "Филип Вишњић" у Бијељини.

Ненад Јанковић, алијас др Неле Карајлић, рекао је да је књига настала као скуп његових искустава које "држи и у глави и у срцу" и сјећања од рођења до момента када је напустио Сарајево и дошао у Београд. 

- Књига има два јунака, мене и град, Сарајево гдје сам рођен, у коме сам доживио све оно што је лијепо, али и све што је ружно. Сарајево и ја смо се у овој књизи растали на не баш импресиван начин, али књига је остала као свједочанство оног времена и враћања уназад, на оно како је то, отприлике, било кад су рок музика и "Топ листа надреалиста", као и друге ствари, красили чувене осамдесете - рекао је Карајлић новинарима у Бијељини. 
Он је навео да књига одговара на питање зашто се са носталгијом људи сјећају тог времена, иако оно "објективно није било ни економски нити политички баш предивно". 

Карајлић каже да је књига, заправо, само на површини сарајевска прича, али суштински је то свјетска прича у којој сваки човјек на планети може да осјети љубав између њега и родног града, али и тренутка када се из тог родног града одлази.

- Сарајево је мој родни град, али да ли га волим или не... одговор на ово питање ћу сакрити - рекао је Карајлић. 

Он је казао да је књига много продаванија у центру Србије, међу људима који нису имали никакве везе са Сарајевом, него тамо гдје би, по логици стари, требало бити много више оних које то интересује. 
Директор Народне библиотеке "Филип Вишњић" Јован Цвјетковић најавио је, због незапамћено велике посјете на промоцији ове књиге, могућност да Карајлић у Бијељини гостује поново крајем новембра. 

Интересовање

Карајлић је додао да је књига, једном ријечју, заинтересовала све оне који јесу или нису из Сарајева. Каже да је Сарајево имало "митолошку снагу" у бившој Југославији и представљало симбол нечега што су посебно вољели сви - од Вардара па до Триглава, одакле и велика заинтересованост људи из Македоније, Србије, Црне Горе, за књигу "Фајронт у Сарајеву".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана