Крадљивица књига биоскопски хит

Александра Маџар
Крадљивица књига биоскопски хит

Дуго очекивана екранизација популарног романа Маркуса Зусака "Крадљивица књига" у режији Брајана Персивала стигла је у домаће и свјетске биоскопе.

Радња филма смјештена је у нацистичку  Њемачку 1939. године. Деветогодишња Лизел живи са својом старатељском породицом. Док се ситуација у земљи погоршава и мржња постаје све већа и опипљивија, Лизел почиње да краде књиге.

- Када ти живот нешто узме, мораш да узмеш нешто назад - каже она свом пријатељу.

Међутим, Лизел не задржава књиге само за себе. Она их дијели са другима, између осталих, и са Јеврејом кога од нациста у подруму куће скривају њени родитељи.

Младој глумици Софи Нелис и култном британском глумцу Џефрију Рашу повјерене су насловне улоге у овој инспиративној причи о храброј и одлучној дјевојчици.

Младу глумицу, која игра главну улогу, Лизел, продуценти су тражили у неколико земаља широм свијета, да би се на крају одлучили за француско-канадску умјетницу Софи Нелис. Она иза себе има већ неколико улога на филму и телевизији, као и неколико награда за дјецу глумце. Родитеље младе Лизел играју оскаровац Џефри Раш и глумица неколико пута номинована за "Оскар", Емили Вотсон.

Џефри Раш рекао је да је био запрепашћен глумачким способностима Нелисове и да се блиска веза Ханса и Лизел брзо "прелила" и на њих двоје.

Овај роман, који се у српским књижарама може наћи у издању београдске куће "Лагуна", свјетски медији назвали су "бриљантним и несвакидашњим амбициозним дјелом", "књигом за цијели живот" и "причом од које стаје дах".

"Крадљивица књига" заснована је на једној од највећих трагедија човјечанства свих времена - Другом свјетском рату, и страдањима Јевреја у њему. Пошто је ова тема већ безброј пута описивана, на много различитих начина, то је био крупнији књижевни залогај. Зато је писцу било теже обрадити на прави и и заиста иновативан начин. Зусаку је, сматрају многи,  то пошло за руком, с обзиром на то да је "Крадљивица књига" проглашена за књижевни феномен.

Редитељ Брајан Персивал, такође је дао свој максимум оживљавајући ово дјело на великом екрану. Искуство које је стекао у режији награђено је и "БАФТА" наградом за најбољи кратки филм.

Снага ријечи

Стидљива Лизел је у шоку због трагичне смрти свог млађег брата, а има тешкоће са прилагођавањем на нову средину, нарочито у школи гдје јој се вршњаци ругају јер не зна да чита. Она уз подршку нове породице и Макса, јеврејског избјеглице кога скривају испод степеништа, учи да чита. За Лизел и Макса снага ријечи и имагинације убрзо постаје једини излаз из узбурканог свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана