Козарска Дубица: Премијерно приказан филм Топ је био врео

Срна
Козарска Дубица: Премијерно приказан филм Топ је био врео

Козарска Дубица - У Козарској Дубици вечерас је премијерно приказан филм режисера Богдана Скерлића "Топ је био врео", а премијери је присуствовао дио глумачке екипе.

Вечерашња пројекција у биоскопској сали у Дому културе у Козарској Дубици, општини у којој је 2011. године снимљено 95 одсто филма, представља и прво званично приказивање филма у Републици Српској.

Продуцент и глумац Тихомир Станић рекао је на конференцији за новинаре да је филм "Топ је био врео" већ приказан на неколико значајних међународних и домаћих фестивала и да је добио награде за глуму, камеру, костим, режију и монтажу.

"То је један добар показатељ да је у свим сегментима и свим категоријама продукције то добар филм и ми смо поносни што смо га радили и на то како он сада изгледа", рекао је Станић.

Он је објаснио да је премијерно приказивања филма одгађано због финансијских проблема, а да се вечерашња премијера поклапа са годишњицом смрти његовог најмлађег брата и продуцента филма Богдана Станића.

"Ми из продуцентске куће жБалкан филмж смо мислили да се овом премијером сјетимо и подсјетимо на њега", рекао је Станић и додао да су вечерашњој премијери присусвовала два главна глумца у филму, дјечаци Станислав Ручнов из Козарске Дубице и Мухамед Дуповац из Сарајева, те глумац Рајко Марчета.

У име Продуцентске куће "Балкан филм", са сједиштем у Козарској Дубици, Станић је изразио захвалност за помоћ у току снимања филма свим суграђанима у Козарској Дубици, општинским властима, Филипу Цептеру и другим спонзорима.

"Све ово, укључујући и филм жТоп је био вреож, смо радили да бисмо се оспособили за снимање филма жЈасеновацж, које је почело и које ће трајати наредне двије до три године. Тај филм је веома значајан за ово подручје, али и у ширим размјерама", рекао је Станић.

Глумац Станислав Ручнов рекао је да је филм сниман прије четири године, те да тада није ни слутио да ће битни на филму.

"Главна улога била је неочекивана, а снимање филма успомена је коју ћу памтити читавог живота", рекао је Ручнов.

Филм "Топ је био врео" приказан је вечерас у Козарској Дубици у два термина, а премијера у Бањалуци заказана је за недјељу 8. фебруара у 20.00 часова у Народном позоришту Републике Српске.

Филм је снимљен према истоименом роману Владимира Кецмановића, који је и писао сценарио заједно са Алешом Куртом и Богданом Скерлићем, а говори о ратом угроженом дјетињству, одрастању и сазријевању једног дјечака у Сарајеву почетком 90-тих година.

"Топ је био врео" је снимљен у Козарској Дубици и на другим локацијама почетком 2011. године.

Главне улоге тумаче дјечаци Станислав Ручнов и Мухамед Дуповац, затим Анита Манчић, Славко Штимац, Бојана Маљевић и Мира Бањац.

Продуценти су "Балкан филм", "Дрина филм" и Радио телевизија Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана