Козарска Дубица: Од сутра на изложби и Пикасова литографија

СРНА
Козарска Дубица: Од сутра на изложби и Пикасова литографија

Козарска Дубица - Литографија славног шпанског сликара Пабла Пикаса "Глава мушкарца" биће изложена у Народној библиотеци у Козарској Дубици од сутра, у оквиру сталне поставке легата народног хероја Бошка Шиљеговића.

Изложбу ће сутра у 19.00 часова отворити начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро, а очекује се да отварању присуствује и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић.

Директор Народне библиотеке у Козарској Дубици Данијела Балабан потврдила је да је стална поставка Шиљеговићевог легата организована поводом обиљежавања 50 година од оснивања библиотеке у тој општини.

Поставка ће обухватити књиге, часописе, умјетничке слике и графике из завичајне збирке и легата народног хероја Бошка Шиљеговића, који је у посједу библиотеке у Козарској Дубици од 1988. године, а садржи 2.343 монографске публикације, 2.419 серијске публикације, двије умјетничке слике, 46 графика и плакету АВНОЈ-а.

Аутентичност слике "Глава мушкарца" познатог шпанског сликара утврђена је експертизом историчара умјетности Данке Дамјановић.

Слику је умјетник створио 1964. године, рађена је техником лавирани туш, а њене димензије су 60 са 50 центиметара. То дјело у Козарској Дубици стоји деценијама.

Изложба легата биће отворена до 28. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана