Козара: Лабораторија уметности у природи

Taнјуг
Козара: Лабораторија уметности у природи

Land Art лабораторијум "Арс Козара" одржаће се од 17. до 25. августа на локалитету Главуша - Мраковица, на Козари.

На међународном конкурсу "Art in Nature Laboratory Ars Kozara " пристигло је 35 пројеката, од 38 аутора из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Њемачке и Француске.

Одлуком жирија на челу са Миодрагом Манојловићем и Младеном Миљановићем и Дајаном Шпирић у својству чланова, за овогодишње учешће изабрано је осам пројеката.

То су "Кретање" (Горан Чупић), "Wildlife Concert" (Кристина Драшковић Бочков, Сергеј Бочков), "Козарачка секција" (Тамара Ђорђевић, Бојана Таминџија, Душан Маринковић), "X’mas Tree" (Миодраг Јовић), "Everywhere and Nowhere" (Сања Томашевић), "Мирко и Славко - илегалне емоције" (Владимир Бјеличић), "Номад Арт" (Данијела Цвјетан) и "Пацов" (Милош Вучићевић).

"Арс Козара" је у основи отпор елитистичком опхођењу према умjетности, како по питању формалних резултата у виду land art/artт in nature радова, тако и по питању општег осjећаја за дискурсе уметности. Кроз своје активности, пројекат комуницира са профилисаним културним радницима и студентима умjетности, али исто тако и са свим посjетиоцима Националног парка "Козара", који су у прилици да пронађу умjетничке радове у природном амбијенту.

Учесници се стимулишу да приступе Козари не као пуком мjесту дjеловања, већ као одређеном проблему, који је и визуелни и језички и еколошки и политички и историјски и туристички и њихов на крају крајева.

Умjетност постаје жива, постаје биолошка и дијелом се инкорпорира у природни циклус живота и смрти.

Посјетилац као да се налази у зачараној шуми кроз коју се корача у тишини и посматра нека врста галерије умјетности на отвореном направљена само од дрвета и земље планине Козаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана