Котор Варош: Отворена изложба У сусрет Вуку

Срна
Котор Варош: Отворена изложба У сусрет Вуку

Котор Варош - У Народној библиотеци у Котор Варошу синоћ је отворена изложба и одржана презентација о животу и раду Вука Стефановића Караџића поводом 200 година од издавања његових књижевних дјела "Пјеснарица" и "Писменица" и 150 година од смрти великог српског писца.

Изложба "У сусрет Вуку" обухвата Вукова дјела, приватни живот, рад, путовања, сарадњу са српским владарима и познатим радницима у области културе у Европи.


"Изложба је образовног карактера и главни циљ је да ђаци науче нешто ново о великом писцу и оцу наше духовности и писмености, али и да се подсјете Вукових великих дјела", рекао је потпредсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Републике Српске Филип Перишић.

Перишић је навео да је обиљежавање овог јубилеја иницирао градски одбор "Просвјете", на челу са предсједником Јеленком Бојићем и да је циљ изложбе њена презентација за ученике основних и средњих школа.

Директор Народне библиотеке у Котор Варошу Вукан Бијелић рекао је да ће изложба бити отворена до 20. октобра сваког радног дана од 9.00 до 15.00 часова.

"На изложби је изложено 20 паноа на којима је око 200 слика са текстовима и докуменатима, који представљају живот Вука Караџића", нагласио је Бијелић.

Ученици Средњошколског центра "Никола Тесла", који су присуствовали отварању изложбе, истакли су да је Вук Караџић најзаслужнији за стварање српског језика и правописа, као и да сада имају прилику да виде оно што су учили на часовима српског језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана