Котелников: Радујемо се сваком доласку међу братски српски народ

Срна
Котелников: Радујемо се сваком доласку међу братски српски народ

БЕОГРАД - Диригент Московског синодалног хора Михаил Котелников изјавио је да сваки долазак у Србију за чланове овог хора представља велику духовну, просвјетитељску мисију, али и прилику да боље разумију братски српски народ, те да му пренесу дубину руске духовне културе.

“У Србији се увијек осјећамо као код куће”, рекао је за “Спутњик” Котелников чији је хор синоћ наступио у Храму Светог Саве у Београду.

Он је навео да је хор и раније имао концерт у крипти Храма Светог Саве, када је изводио програм заједно са својим умјетничким директором Алексејом Пузаковом.

“Били смо, такође, на отварању мозаика, а синоћ смо први пут певали и представљали руску духовну културу у овом огромном храму”, каже Котелников.

Најстарији духовни руски хор, који ове године обиљежава 300 година од оснивања, наступио је у Србији у наставку манифестације “Дани духовне културе Русије у Србији” под покровитељством Министарства културе Руске Федерације и уз подршку Руског дома у Београду.

Осим Београда, чланови овог умјетничког ансамбла посјетили су Ниш, Пирот и Врање.

Хор је основан 1721. године указом Петра Великог. Укидањем руске Патријаршије 1700. године и основањем Светог синода, хор црквених појаца при Успенској саборној цркви Московског Кремља преименован је у Синодални.

Репертоар хора су тада чинила искључиво дјела духовне музике. На прелазу из 19. у 20. вијек он постаје богатији увођењем свјетовне музике и аранжмана руских народних пјесама.

Многи руски композитори су намјенски писали за Синодални хор. У његовим активностима учествовао је и Петар Иљич Чајковски. Данас је то мјешовити хор који броји 80 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана