Костими чувају позоришне тајне

Александра Маџар
Костими чувају позоришне тајне

Бањалука - Тајновита магија позоришта може се осјетити у сваком кутку театра, па тако и у фундусу Народног позоришта Републике Српске гдје се чувају костими стари по неколико деценија.

Старе босанске народне ношње још изгледају раскошно и остављају простора да се слутњом проникне у дух тог доба. Необични, оригинални, традиционални и модерни костими у тишини мушке и женске гардеробе националног театра Српске чекају на свој ред да их глумци изнесу на сцену. Ова одјећа са умјетничком и историјском вриједношћу заслужује пажњу коју јој свакодневним одржавањем пружа гардероберка Бранкица Јовашевић.

- Јако волим свој посао, за који често кажем да је као "кућни посао". Све исто радим и код куће, само што ме тамо нико не плаћа. Са глумцима није тешко радити, лијепо се договарамо и увијек радо смијемо анегдотама из гардеробе којих се често сјећамо - рекла је Јовашевићева.

Најдраже хаљине у мору предивних комада су јој, како каже, оне из представе "Сан љетње ноћи".

- Неке ствари не можемо одржавати, осим ако их не носимо на хемијско чишћење. Али захваљујући материјалима које бира костимограф, већину костиму можемо прати, па је и одржавање лакше - казала је Јовашевићева.

У мисији стварања представе учествује и костимограф Ивана Јовановић, која својим креативним идејама оживљава различите стилове, а ручним везом уткива лични печат одјећи.

- Када почињем креирати костиме, најбитнији ми је текст за представу. Читајући имам осјећај у којем смјеру могу да идем и колико са одјећом ликова могу да експериментишем - објаснила је Јовановићева.

Млада костимографкиња до сада је радила на више од 30 представа, а костиме из представа "Звијезда је рођена", "Укроћена горопад" и "Радничка хроника" издваја као посебне. Јовановићева која све црта руком, без обзира на савремене технологије, каже да су костими за два мјесеца спремни за сцену.

- Инспирација за сценски костим увијек се тражи у модним часописима, то је неко неписано правило. Листањем часописа наиђем на нешто интересантно, шешир или детаљ на капуту и од тога крећем - казала је Јовановићева.

За њу посебну тајну чувају костими који су некада давно рађени ручно, а костимографски изазов и сан види у Шекспировој епохи. Свој стил описала је као сведен, а ефекат постиже материјалом и одређеном палетом боја.

- Некада се више радило ручно. Годинама у Народном позоришту РС нису радили вез, а сада смо се поново томе окренули. Била је једна кројачица која је све ручно шила, машине су ријетко користили. Ти костими на глумцима су најбоље и стајали - додала је она.

"Радничка хроника"

Најдража награда Ивани Јовановић је она коју је освојила на Сусретима позоришта БиХ у Брчком за костиме из представе "Радничка хроника" у режији Ане Ђорђевић.

- Била је доста јака конкуренција, која је укључивала Југословенско драмско позориште и "Атеље 212", па сам због тога јако поносна на награду - истакла је Ивана Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана