Корак напријед Музеја савремене умјетности РС

Александра Маџар
Корак напријед Музеја савремене умјетности РС

Бањалука - Регионални музејски сусрети одржавају се увијек са одређеном темом која прати стандарде и смјернице у музеологији.

Ове године у питању је "Социјална инклузија и савремени музеј", а тим поводом смо одлучили да направимо један подвиг, да сусрете почнемо занимљивом и необичном поставком из фундуса Музеја.

Испричала је ово директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић, који је ове године домаћин значајне манифестације, на прес-конференцији поводом отварања шестих сусрета и поставке "Простор, облик, додир", која је требало да буде отворена синоћ и за коју је све било спремно до закључења овог броја "Гласа Српске".

Сусрети се одржавају до 8. новембра, а окупиће више од тридесет музејских професионалаца из Италије, Словеније, Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Албаније, Румуније, Молдавије и БиХ.

- Одлучили смо да оживимо сјећање на умјетничку групу "Простор, облик", која је тачно прије 40 година основана и своје дјеловање започела у Бањалуци, а ову изложбу прилагодили смо за слијепе и слабовиде особе - казала је Вујковићева.

Поставка "Простор, облик, графике" која обухвата цртеже, графике, слике и скулптуре уводи све посјетиоце у свијет апстракције, а Музеј је повезала са значајним партнерима, а то је Тифлолошки музеј из Загреба.

На конференцији је говорила и директор Тифлолошког музеја Жељка Боснер-Салихагић, која са својим тимом успјешно прилагођава простор изложбама за особе са инвалидитетом и чији је рад препознат у Европи.

- Музеј савремене умјетности РС пожелио је сарадњу, а ми смо им пружили помоћ и неке сугестије. Овом изложбом Музеј у Бањалуци отишао је корак напријед у неким техничким рјешењима, разговарали смо о томе да се легенде прилагоде слабовидим особама Брајовом азбуком, да се прилагоде графике, легенде на тактилне реплике, слике, скулптуре, аудио-водичи, мирисни и звучни ефекти. Музеј је све сугестије узео у обзир и надмашио наша очекивања. Они су заслужни за још један помак у социјалној инклузији у регији, на чему им честитам - истакла је Боснер-Салихагић.

Ове сусрете организује Регионална алијанса ICOM SEE и Национални комитет ICOM БиХ у сарадњи са Музејом савремене умјетности РС. Из тих разлога присутнима су се обратили и проф. др Мила Поповић-Живанчевић, предсједник Регионалне алијансе ICOM SEE за југоисточну Европу, као и помоћник министра просвјете и културе у Влади Републике Српске Милица Котур, указујући на значај ове поставке и регионалних сусрета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана