“Константинус” епски спектакл

Агенције
“Константинус” епски спектакл

Београд - Музичко-сценски спектакл аутора Сање Илића “Константинус Магнус” у којем учествују оркестар, хор и балет Народног позоришта, бројни солисти из Србије и иностранства и група “Балканика”, изведен је у Центру “Сава”, јавиле су агенције.

“Константинус” је изведен у оквиру обиљежавања 1.700 година од Миланског едикта о признању слободе вјероисповједања хришћанства. Публика је громогласним аплаузом награђивала умјетнике послије сваке програмске цјелине.

Говорило се и о могућности отказивања наступа непосредно пред премијеру, јер умјетници нису жељели да изађу на сцену због непотписаних уговора за ово умјетничко дјело.

Ријеч је о спектаклу који се изводи уз учешће више од 200 чланова извођачког ансамбла који чине симфонијски оркестар, балет и хор Народног позоришта, група “Балканика” и солисти.

Подијељен је у 15 цјелина у којима се гледаоцима дочаравају најважнији моменти из живота цара Константина и његовог доба кроз музичке елементе који су били присутни на цијелом подручју тадашњег Римског царства, инструменте са тих простора, плесне тачке и визуелне ефекте.

Дјело је ауторски рад познатог српског музичара Александра Сање Илића, а премијерно је изведено 3. јуна ове године на Нишкој тврђави.

Публика је могла да ужива у епском спектаклу који кроз музику и покрет обрађује разне аспекте живота цара Константина Великог.

У првом плану је била примадона Сузана Шуваковић Савић. Кореографију је поставио чувени свјетски кореограф Едвард Клуг, директор балета мариборске Опере, а необична и модерна кореографија уз костиме Славице Кезуновић додала је елементе авангарде у спектакл који је спој модерног доба са временом у ком је живио цар Константин. 

У музичком контексту заступљени су елементи који су се јављали у оквиру Римског царства, као и инструменти који су се користили у вријеме Константина на простору Европе, Африке и Азије.

Сања Илић је три године предано радио на пројекту.

- За овај пројекат сам се посебно спремао. Изучавао сам историју и читао књиге и записе о Константину. Често сам бивао у крају, чак на месту где је император рођен. Ту сам направио и многе контакте с обичним људима који су на чудесан начин причали о цару Константину - рекао је Илић.

Радмановић и Николић

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић на позив предсједника Србије Томислава Николића био је на извођењу музичко-сценског спектакла “Константинус Магнус”.

Радмановић је рекао да је обиљежавање годишњице хришћанства и човјека који је признао хришћанство као вјеру, а који се родио на овим просторима важно не само за људе који живе и са једне и са друге стране Дрине, него и за читав хришћански свијет.

Извођењу представе је, осим Радмановића и Николића, присуствовао и Његова светост патријарх српски Иринеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана