"Концертом на Б" обиљежен 89. рођендан Банског двора

Миланка Митрић
"Концертом на Б" обиљежен 89. рођендан Банског двора

БАЊАЛУКА – Концертом гудачког оркестра "Бан Светислав Тиса Милосављевић", названим "Концерт на Б" у Банском двору у Бањалуци обиљежен је 89. рођендан ове установе. Наступ је одржан под диригентском палицом Бранке Радошевић Митровић, а на програму су се нашла дјела композитора чија презимена почињу на слово Б и то: Баха, Бокеринија, Бородина, Бруха, Бритна и Бабића.

Директор Банског двора Културног центра Младен Матовић истакао је да су се трудили да као и сваке године за Дан Банског двора припреме репрезентативан програм.

- Овај пут организовали смо два значајна догађаја. Први је овај концерт оркестра који је основан прошле године баш на Дан Банског двора. Овај оркестар  је први професионални ансамбл  који дјелује при Банском двору и завршио је прву успјешну концертну сезону, а овим концертом прославио је свој први рођендан. Други догађај је промоција књиге "Светислав Тиса Милосављевић - од Ниша до Бањалуке" аутора Милутина Милтојевића, историчара из Ниша која ће бити одржана вечерас у 19  часова у вијећници Банског двора - казао је Матовић.

Диригент гудачког оркестра Бранка Радошевић Митровић рекла је да је намјера оркестра била да својим програмом на прави начин дају допринос у прослави тог свечаног дана.

- Одлучили смо се да програм буде ближи публици, да буде распјеван у складу са поводом. У Бањалуци постоји потреба за једним камерним гудачним оркестром већ неко вријеме. Одлучили смо да покушамо да направимо такав ансамбл, наравно свјесни смо да ту има још простора за напредак што и јесте наш циљ, да радимо, да будемо још бољи,  да можемо да станемо раме уз раме са најбољим регионалним оркестрима – казала је Бранка Радошевић Митровић.

Овим концертом оркестар је обиљежио први рођендан, а као солисти наступиле су Милана Смиљанић и Наташа Грујиновић наступиле су као солисти.

- Мени највећи изазов на концерту представљало је извођење двије композиције без диригента, што је нашем саставу било и прво такво искуство. У питању су дјела Јохана Себастијана Баха гдје смо се драга колегиница Наташа Грујиновић и ја овај пут представиле као солисти, те композиција Луиђија Бокеринија оригинално написана за гудачки квинтет. Услиједила су дјела других композитора која смо извели под диригентском палицом професорице Бранке Радошевић Митровић. Можда сте уочили да презимена свих композитора почињу на слово Б као и само име установе под чијим кровом смо основани а то је Бански двор Културни центар. На овај начин смо жељели да искажемо поштовање директору Банског двора Младену Матовићу јер смо управо захваљујући њему добили прилику да се окупимо и дјелујемо као гудачки оркестар - казала је концертмајстор Милана Смиљанић.

Чланове ансамбла "Бан Светислав Тиса Милосављевић" чине академски музичари са богатим оркестарским искуством, а они су: Милана Смиљанић (концертмајстор), Јована Јовановић (прва виолина), Марко Ружић (прва виолина), Тијана Мијатовић (прва виолина), Наташа Грујиновић (друга виолина), Рената Мединац Каурин (друга виолина),  Андреа Вулић (друга виолина), Арпад Фехер (друга виолина),  Срна Мајар (виола), Мирјана Кременовић (виола),  Озрен Четковић (виолончело), Павле Савић (виолончело), Уна Шушница (виолончело) и Марко Ковачић (контрабас).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана