Концерт солиста опере Српског народног позоришта из Новог Сада

СРНА
Концерт солиста опере Српског народног позоришта из Новог Сада

ДОБОЈ - Солисти опере Српског народног позоришта из Новог Сада Наташа Тасић - сопран и Жељко Андрић - тенор одржали су вечерас у Добоју концерт "Музиком кроз снове", у оквиру манифестације "Дани Србије у Српској", с циљем да најширој публици приближе оперу као један од најкомплекснијих видова музике и умјетности.

Они су уз клавирску пратњу Александра Кнежевића извели популарне арије композитора Жоржа Бизеа, Сергеја Рахмањинова, те читали стихове Васка Попе, Мирослава Антића, Милоша Црњанског, Десанке Максимовић. Тасићева је рекла новинарима да публика у свим срединама на исти начин осјећа емоцију и љубав, те реагује на енергију коју носи опера.

"Класична музика је код нас веома цењена и она има своју публику. Многи потцењују моћ класичне музике, лепоту и начин на који она може да допринесе бољитку и просвећењу свих нас, поготово деце", изјавила је Тасићева. Она је указала на то да постоји предрасуда да дјеца не воле оперу или балет.

"Ми у Српском народном позоришту имамо балет за децу Чаробна фрула и она се одушеве и касније настављају да долазе. На тај начин се гради нова публика, али се и проширује репертоар", навела је Тасићева.

Андрић каже да је много лакше наступати на великој сцени када уперени рефлектори заклањају публику у односу на мање просторе који доносе већи адреналин за извођача.

Он је навео да је публика на њиховим концертима различитог старосног доба и да је посјећеност опера иста у већим и мањим мјестима. Концерт је одржан у добојској Основној музичкој школи "Маркос Португал" чији је директор Александар Вукојевић рекао да ову установу похађа око 200 малишана који се баве класичном музиком и често је заволе, те одлуче да им она буде животни позив.

У оквиру културне размјене Србије и Републике Српске, у Добоју је почетком новембра одржан концерт Националног ансамбла "Коло". Почетком децембра биће одиграна позоришна представа "Војводе - Мишић и Путник". Гостовање умјетника у Републици Српској омогућило је Министарство културе Србије уз помоћ Представништва Републике Српске у Београду и града Добоја. Све представе су бесплатне за посјетиоце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана