Концерт Симфонијског оркестра НПРС сутра отвара Театар фест "Петар Кочић" и "ПАФ"

Milanka Mitrić
Foto: GS

Бањалука - Под слоганом "Снага земље", а концертом Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске, сутра ће бити отворен 24. Театар фест "Петар Кочић", али и први Позоришни академски фестивал "ПАФ" .

Церемонија отварања и концерт предвиђени су за 21 час испред НПРС, а у случају кише, концерт ће бити одржан на великој сцени Народног позоришта РС.

У програму учествују и здружени хорови - Камерни хор "Керубини" Конфуцијевог института и руски хор "Александар Невски" из Бањалуке. 
Као солиста наступиће сопран Дуња Симић, асистент диригента је Душан В. Урошевић, док је диригент Бранка Радошевић Митровић.

- Програм концерта осмишљен је колажно, као музички приказ најпопуларнијих дјела умјетника музике и то из области филмског и музичко-сценског жанра. Публика ће имати прилику да ужива у незаборавним темама попут "Монтегија и Капулетија" из балета "Ромео и Јулија" Сергеја Прокофјева, преко култних нумера из филмова "Добар, лош, зао", "Било једном на Дивљем западу" те популарних тема из "Игре престола" и "Индијане Џонса" - саопштено је из НПРС.

У такмичарском програму ове године, до 10. јуна публика ће имати прилику да погледа шест представа. Прва на програму је у недјељу од 20 часова, а ради се о комаду "Каштел у језеру" у режији Марјана Нећака, Народног позоришта Сомбор.

У наредним данима, на великој сцени НПРС биће одигране и представе "Цемент Београд" у режији Себастијана Хорвата, "Петријин венац" Бобана Скерлића, "Атељеа 212", затим комади "Код 'вечите славине'" Соње Петровић, Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе те "Југославија моја отаџбина" Гледалишча Копер и Позоришта Приједор у режији Марка Мисираче.

Посљедња такмичарска представа је "Шћери моја" Црногорског народног позоришта у режији Ане Вукотић, која ће бити одиграна 10. јуна. 

Све представе биће изведене на великој сцени, са почетком у 20 часова.

Фестивал ће бити затворен 11. јуна, када ће бити проглашени побједници и одржан концерт "Музика кроз вијекове".

У оквиру Театар феста, од понедјељка до четвртка, са почетком у 18 часова, на сцени "Петар Кочић" биће реализован пратећи програм, на којем ће бити представљене књиге "Неда Арнерић - чаробна меланхолија" Аните Панић и "Народно позориште Врбаске бановине - оснивање и умјетнички развој" (први и други дио), затим часопис за позориште и визуелне комуникације "Агон" те најновија издања Стеријиног позорја из Новог Сада.


АНТ. "ПАФ"
Представе на фестивалу "ПАФ", који траје до понедјељк, биће игране на љетној сцени Академије умјетности у Бањалуци, у Градском позоришту "Јазавац", Дјечијем позоришту РС и НП РС. 

У оквиру такмичарског програма овог викенда биће одиграни комади "Персона" (Факултет уметности Приштина - Звечан), "Прослава" (Академија уметности Нови Сад), "Психотерапија (Факултет савремених уметности Београд). У пратећем програму биће промовисана књига "Драме" студената Драматургије Академије умјетности УНИБЛ, одржано читање драмских текстова те предавање Виде Огњеновић.

У понедјељак ће бити одиграна  "Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња" (Академија уметности Београд), и "Психоза у 4.48" (Академија сценских умјетности Сарајево), а биће одржано и предавање Дејана Средојевића.
 Фестивал ће бити затворен у понедјељак од 20 часова, када ће бити додијељене награде. 

- Осим тога, публика ће имати прилику да на Љетној сцени Академије погледа и представу "Дјеца сунца", коју ће студенти Академије умјетности УНИБЛ извести у част награђених, након чега слиједи концерт џез састава "Комбајн квартет" и афтерпарти на којем ће наступити ди-џеј Душан Радусиновић - саопштили су организатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана