Композитор Младен Матовић припрема ново вокално-инструментално дјело: Мелодија проткана словенском митологијом

Александра Глишић
Композитор Младен Матовић припрема ново вокално-инструментално дјело: Мелодија проткана словенском митологијом

Бањалука - У музичкој радионици композитора и професора Младена Матовића нема предаха, а умјетничка ризница овог посвећеног ствараоца ускоро ће бити обогаћена новим дјелом.

Аутор пјесама које су извођене на фестивалима широм свијета своје знање несебично преноси студентима на Академији умјетности у Бањалуци, али увијек дио времена издвоји за стварање музичких прича.

- Компонујем ново и извођачки веома захтјевно вокално-инструментално дјело и  искрено се надам да ће доживјети концертну премијеру у јуну 2017. Тада ће се на љетњој сцени тврђаве Кастел одржати централна прослава и обиљежавање 40 година рада  хора "Бањалучанке" - прича умјетник који већ годинама успјешно води овај хор.

Колекција златних и сребрних медаља које су "Бањалучанке" освојиле уз умјетничко руководство и диригентску палицу Младена Матовића изузетно је богата и значајна.

- Ново дјело је инспирисано словенском митологијом и писано је за женски хор и нестандардан инструментални састав - открива Матовић подсјећајући да је недавно покренуо  умјетнички пројекат "Одјеци".

То је прва степеница на путу до истоименог нотног зборника који ће обухватити изабрана дјела савремене хорске литературе домаћих аутора, али и снимање и објављивање компакт диска. Неће изостати ни концертна промоција овог капиталног издања. 

Посебно мјесто у Матовићем стваралаштву заузимају композиције за дјецу, па је тако било и ове године. Поносан је на сарадњу са познатим едукативним часописом за дјецу "Јежурко" гдје сваки мјесец у својству музичког уредника учитељима и ђацима поклања једну нову пјесму која је тематски везана за садржај сваког броја.

- Радује ме што су младе и талентоване Бањалучанке Маша Ћоћкало и Ања Вуклиш  изводећи моје композиције "Нек' љубав води нас" и "Суза" освојиле прве награде на међународним фестивалима "Шкољкице" у Новом Саду и  "Чаробна фрула" у Загребу - каже "главни кривац" за бројна признања која су малишани из Републике Српске освојили на међународним музичким фестивалима.

Као пуноправни члан и званични представник Републике Српске и БиХ у Свјетском хорском савјету (World Choir Council) помно прати у ком правцу иде ова врста музике.

- Једна од главних тема овогодишњег редовног засједања Свјетског хорског савјета у Сочију  управо је  била посвећена изналажењу начина за афирмацију и популаризацију савремене хорске музике на глобалном нивоу. Томе би требало да посветимо пуну пажњу у будућности - закључио је Матовић. 

Позориште

Велики дио стваралачке енергије Младен Матовић уткао је у музику за представе Дјечијег позоришта Републике Српске.  Посљедња у низу је "Крџа брџа" која је веома брзо освојила срца најмлађе публике.

- Куриозитет рада на овој представи представљала је чињеница да сам поред компоновања  пјевачки "посудио" глас неколицини анимираних јунака и то је заиста било једно ново и необично искуство - каже Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана