Композитор Давид Мастикоса: Ванвременске ноте на културном документу

Цвија Мркоњић
Композитор Давид Мастикоса: Ванвременске ноте на културном документу

Бањалука - Бављење примијењеном музиком код нас не значи високе хонораре и могућност избора, па оно углавном постаје и остаје лична сатисфакција сваког аутора који жели да на један културни документ стави нешто што може да постане ванвременско.

Наводи ово млади и талентовани композитор Давид Мастикоса из Бањалуке, којег је Народно позориште Републике Српске ангажовало да ради музику за нову представу "Код вјечите славине" аутора Јелене Којовић-Тепић, а у режији Игора Тешића.

- Прилика да млади покажу своје способности и идеје, те да у институцији каква је НПРС оставе свој лични печат је врло значајна и треба је искористити на најбољи могући начин - сматра Мастикоса, којег је за овај ангажман одабрао редитељ Тешић.

Давид каже да је за сада детаљно прочитао текст представе, разговарао са режисером о дијеловима за које би могла бити потребна музика, дао приједлоге, те ишчекује даља упутства.

- Текст ми се допао, на појединим мјестима чак јасно одаје какву музику аутор жели и каква њена атмосфера треба да буде. За сада имам неке идеје, али све оне треба да прођу одређени филтер како би могле бити и реализоване - каже овај перспективни композитор.

Према његовим ријечима, цијела екипа која ради на новом комаду је сјајна и велика му је част што је и он дио ње, те истиче да му је нарочито драго што први пут има прилику да ради музику за Народно позориште РС.

Мастикосину музику публика је имала прилику да чује и у представи "Жене у народној скупштини" бањалучког Градског позоришта "Јазавац".

Осим музике за представу "Код вјечите славине", Давид тренутно ради и музику за документарно-анимирани филм о симболичком свијету стећака у режији Горана Дујаковића под називом "Давно сам ти легао".

Композиције је радио и за кратки филм Ање Кавић "Но њордс", те за два документарна филма, један у Дујаковићевој режији "Сарајево 1914", а други редитеља Дениса Бојића под називом "Дјеца".

Многобројна извођења Давидових композиција, и то углавном у региону и иностранству, несумњива су потврда његовог квалитета. У протеклом периоду његове композиције, између осталог, извођене су у склопу умјетничке колоније "Плива 2015", на Међународном фестивалу "Руид ал Суд" у Новом Саду, у Сао Паулу, те у Загребу.

Ускоро ће бити премијерно изведена и његова композиција "Цоунтерпоинт модернее" за соло клавир, која је увршћена на стални репертоар домаћих аутора младог пијанисте Бартоломеја Станковића.

Понос

Давид Мастикоса нарочито је поносан на музику коју је радио за документарац "Дјеца" и истиче да је Денис Бојић предузео корак за који је мало ко могао да смогне снаге.

- Осјећам да филм има историјске размјере и да је он заправо један документ који треба да чувамо поносно, ма колико туге у њему било записано - каже Давид Мастикоса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана