Комплетиран серијал “Мистер Но: Револуција”: Стари Џери Дрејк у новом времену

Бранислав Предојевић
Комплетиран серијал “Мистер Но: Револуција”: Стари Џери Дрејк у новом времену

БЕОГРАД - Објављивањем албума “Амазонија” издавачка кућа “Весели четвртак” комплетирала је превод Бонелијевог серијала “Мистер Но: Револуција”, на српском језику.

Београдски издавач публиковао је серијал у оквиру своје едиције “Обојени програм” и сада је стрип, уз раније објављене епизоде “Вијетнам” и “Калифорнија” преведен у цјелини.

Овај одвојени серијал стрипа “Мистер Но”, једног од најпознатијег јунака италијанске издавачке куће “Бонели”, настао је као дио њихове издавачке линије “Аудаце”, у којој се објављују стрипови за старију, односно одраслију публику. У оригиналном издању објављен је у шест свезака по двије епизоде из сваке приче, док је на српском језику изашао у три албума са по двије епизоде у колору, у меком повезу.

Сценариста Микеле Мазијеро, идејни је зачетник овог пројекта, на којем су радили аутори који су већ цртали “Бонелијев” серијал “Сирочад”, а то су Матео Кремоне и Алесио Авалоне, те колористи Ђовани Ниро и Лука Сапонти, док је за насловнице задужен Емилијано Мамукари.

“Револуција” је нека врста рибута Нолитиног легендарног јунака у другом времену и другим околностима, у односу на матичну причу. Временска линија је помакнута за отприлике 25 година и он је сада ветеран вијетнамског, умјесто Другог свјетског рата. Своје послијератне године проводи у Сан Франциску крајем шездесетих, али животне околности га опет одводе у Амазонију.

Једноставно, сценариста је узео базичну премису поджанра алтернативне фантастике “што би било кад би било…”,  како би читаоцима испричао још једну причу о Џерију Дрејку, ветерану незгодног карактера, романтичару и бунтовнику који сам одређује правила по којима живи.

Очекивано прича је много мрачнија, насилнија и сексуалнија у односу на базични серијал, са бројним референцама на вријеме у којем се прича одвија од историје до поп културе.

Антиколонијални ратови у Азији и Африци, гвоздена завјеса, “Битлси” и “Стонси”, хипи контракултура, наркотици, вијетнамски сукоб и слични симболи тог времена уткани су у причу “Револуције”.

Управо контекст Вијетнамског рата и посљедице које је изазвао у америчком друштву Мазијеро користи како би испричао нову причу о Мистер Ноу пратећи га од младог идеалисте којег рат неповратно мијења преко разочарења у утопистичке идеје шездесетих и одласка у дивљину Амазоније.

Стрип остаје вјеран коријенима јунака које је поставио Гвидо Нолита (Серђо Бонели) само је тематика мрачнија, експлицитнија и комплекснија. Укратко, стари добри Џери Дрејк за ново вријеме и нову публику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана